Belföld

Fontos bejelentést tett a Belügyminisztérium – Mutatjuk

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.04.27 | 07:18

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18%.

A Belügyminisztérium 2023. júliusától egységesen 18%-os alapbéremelést javasol az ápolóknak és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

stethoscope-g541d275cd_1920
Fotó: Pixabay

Emlékeztettek: A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború és az Európai Unió okozta szankciós gazdasági nehézségek ellenére is folytatni kívánja az egészségügyi ágazatban a béremelést.

A 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után 2023. júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak az ápolók, és az egészségügy nem gyógyító területein (gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli stb.) dolgozók

– írták.

Kiemelték:

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18%. Az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. A kormány döntése 2023. májusában várható.

Hozzátették: A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024. márciusában folytatódni fog – mértékéről később döntenek.

A Belügyminisztérium javaslata szerint a 2023. júliusi ápolói alapbéremelés egységesen 18% lesz, és közel 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Úgy fogalmaztak: Az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 000 fő béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít.

Az orvosok bére is emelkedett 2023. január 1-jével. A kormány végrehajtotta a Magyar Orvosi Kamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is: az orvosoknak ez év elejétől újabb 11%-kal emelkedett a bére

– emlékeztetett a Belügyminisztérium.

A kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére átlagosan több, mint kétszeresére emelkedett, legutóbb tavaly januárban történt a 2021 évi alapbérhez képest 21%-os ápolói alapbéremelés – hívták fel a figyelmet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló