Belföld

Veszélyes anyagokat találtak a Balatonban – Mi lesz így strandszezonnal?

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.03 | 17:40

A kutatócsoport azt is igazolni tudta, hogy a polisztirol és a polietilén önmagában, illetve egyes fogamzásgátló-maradványokkal együtt viselkedési és biokémiai változásokat okoz a nagy vízibolha egyedeiben.

A Balaton történetében először bizonyosodott be, hogy a tóban jelen vannak különféle mikroműanyagok, ráadásul gyógyszermaradványok is kötődhetnek hozzájuk – írja az MTI a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatása alapján.

A mikroműanyag-terhelés az utóbbi évtizedben egyre nagyobb aggodalomra ad okot, ezek a parányi polimerek ugyanis akut és krónikus hatásokat okozhatnak az algáknál, illetve gerinctelen és gerinces szervezetekben is.

Emellett az is egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a mikroműanyagok felületéhez emberi eredetű szennyező anyagok (például gyógyszermaradványok és növényvédőszerek hatóanyagai) is hozzákötődhetnek.

Ez tovább erősítheti az anyagok toxikus hatását, valamint az élő szervezetekben és a táplálékláncban történő feldúsulását.

A közleményben a MATE és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatóinak a Science of the Total Environment szaklapban közölt tanulmányára hivatkoztak, amely szerint a Balatonban lévő 50-100 mikrométeres mikroműanyagok bejuthatnak a nagy vízibolha tápcsatornájába.

A vizsgálatok során a szakemberek hétfajta polimertípust azonosítottak az 50-100 mikrométeres mérettartományban, amelyek közül a polipropilén- és a polietilén-szemcsék voltak a leggyakoribbak. Típustól függetlenül 1000 literenként átlagosan 5,5 fordult elő belőlük, amely hasonló az európai tavakban mért értékekhez.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló