Belföld

A hatalom megmutatta a valódi arcát szerdán a Karmelita kolostornál a Momentum szerint

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.04 | 17:18

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint a hatalom szerdán, a Karmelita kolostornál megmutatta a valódi arcát, amikor "karhatalmisták" vertek és könnygázzal fújtak le fiatalkorú diákokat, akik egy jobb oktatási rendszerért tüntettek.

Az ellenzéki politikus csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: “Ez ma Magyarország, ezt gondolja ma a magyar kormány a fiatalokról, az oktatásról és a jövőről”.

Fotó: Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án.
MTI/Bruzák Noémi

Közölte, több fiatal tüntetőt is előállítottak szerda este, a szüleiknek viszont nem szóltak, és – mint mondta – felháborítónak tartják, hogy nem engedték be az országgyűlési képviselőket a Gyorskocsi utcai fogdába. Ezt az épületbiztonsági protokoll esetleges megsértésével indokolták – mondta Gelencsér Ferenc, hozzátéve:

az ügyvédeket sem engedték be az épületbe.

Az ellenzéki politikus kiemelte, az elmúlt hetekben a kordon a hatalom, a jogállam hiánya, az egyre nehezebb megélhetés egyfajta szimbólumává vált, és ezért is mentek a Karmelita kolostorhoz a tüntetők szerdán.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője, szóvivője arról beszélt, hogy szerda esti tüntetésen megbilincselték a rendőrök, majd a Gyorskocsi utcai épületbe került, ahova egy ottani tiszt közlése szerint hivatalos személy elleni erőszak, rongálás és tiltott gyűlésen való részvétel gyanúja miatt vitték.

Ezt “furának” nevezte a politikus, mert – mint fogalmazott – “se rendőrhöz, se kordonhoz” nem ért, ő csupán egy könnygázzal lefújt diáknak akart segíteni.

Tompos Márton azt mondta,

nem tudja, lesz-e eljárás ellene, de mindenképpen panaszt tesznek az intézkedés miatt.
Kérdésekre válaszolva azt közölte, nem volt “igazából fogdában”, a Gyorskocsi utcai fogda orvosi termének várójában ült több mint négy órán keresztül. Nem volt kihallgatás, jegyzőkönyvet nem vettek fel, nem mutattak neki bizonyítékot

– mondta, hozzátéve: “a végén kaptam egy papírt, hogy akkor mehet Isten hírével”.

Szerinte a rendőrök nem a szabályoknak megfelelően jártak el.

Gelencsér Ferenc azt mondta, információik szerint senki ellen nem lesz eljárás, “mindegyik gyereket úgy engedték el, hogy valójában semmit nem követtek el”, a legsúlyosabb cselekmény, amit felróttak az egyik tüntetőnek, az volt, hogy maszkot viselt a tüntetésen.

Arra reagálva, hogy hivatalos személy elleni erőszak miatt indult nyomozás a Karmelita kolostornál történtek miatt és egy embert őrizetbe is vettek, azt közölte: információk szerint “a Gyorskocsi utcában nem volt olyan személy, akit hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak volna elő”.
Gelencsér Ferenc szerint szerda este “számtalan rendőri túlkapást” láttak a Karmelita kolostornál.

Panasszal fognak élni

– közölte.

Diáktüntetés: Hivatalos személy elleni erőszak miatt indult nyomozás a Karmelita kolostornál történtek miatt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló