Belföld

Szomorú híreket közölt a Belügyminisztérium: Minden hetedik pár érintett lehet

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.05.22 | 15:18

Egyre többen igényelnek segítséget a gyermekvállaláshoz, Magyarországon minden hetedik párt érintheti a probléma, hogy akár éveken keresztül nem sikerül a spontán fogantatás - hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) és a Katolikus Szeretetszolgálat természetes gyermekáldást segítő együttműködését bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Fotó: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Katolikus Szeretetszolgálat természetes gyermekáldást segítő együttműködését, az Anna-Joachim programot bemutató sajtótájékoztatón 2023. május 22-én.
MTI/Lakatos Péter

Rétvári Bence kiemelte: a magyar családok szeretnének több gyermeket vállalni, a kormány pedig minden segítséget megad ehhez. Nincs még egy olyan kormány Európában, amelyik annyit fordít a családtámogatásra, mint Magyarország – jelentette ki, hozzátéve:

csak erős családokból lehet erős Magyarország.

Hangsúlyozta, ha a gyermekvállalási kedv a 2011-es szinten stagnált volna, akkor ma 136 ezerrel lennénk kevesebben, ennyivel kevesebb gyermek született volna meg az elmúlt bő egy évtizedben.

Elmondta azt is, hogy a meddőségi problémákat sok esetben helytelen életmód, lelki nehézség vagy stressz okozza, a pároknak ezért érdemes megfontolniuk a természetes fogamzássegítési módszereket, melyek megfelelő szaksegítség mellett mesterséges beavatkozások nélkül is elősegíthetik a gyermekáldást.

A család az ember életében semmivel nem pótolható. Ezért fontos segíteni mindenkinek, aki családot szeretne

– mondta az államtitkár, aki felsorolta a kormány családtámogatási rendszerének legfontosabb elemeit.

Mint mondta, a babaváró támogatás, az adókedvezmények, a kedvezményes hitelkonstrukciók, az otthonteremtési program, a diákhitel elengedése, a bölcsődeépítési program, a gyes időtartamának meghosszabbítása, valamint a gyed és munkabér együttes folyósítása mind azt szolgálja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek.

A gyermekvállalás sokszínű támogatása a kormány egyik “specialitása”

– szögezte le Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy olyan esetekben, amikor biológiai úton semmiképpen “nem jön össze” a várt gyermekáldás, a kormány az örökbefogadás minél gyorsabb lehetőségét igyekszik felkínálni a pároknak.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke közölte:

az egyház nem ért egyet a mesterséges beavatkozásokkal, a természetes családtervezést ugyanakkor ajánlja.

Elmondása szerint Magyarországon is egyre inkább sikerül meghonosítani azt a programrendszert, amelynek révén nemcsak orvosi módszerekkel, mesterséges megtermékenyítés útján, hanem természetes módon juthatnak gyermekhez a párok.

Hisszük, hogy ha látni fogják a rászoruló párok, hogy más út is van, mint a lombikbébi program, akkor talán ezt fogják választani

– húzta alá, megjegyezve, hogy az utóbbi időkben fiatalok sokasága keresi a természetes lehetőségeket, vallási indíttatástól függetlenül is.

Gloviczki Zoltán, az AVKF rektora a természetes gyermekáldást segítő együttműködés részleteiről elmondta: mentálhigiénés, lelki segítséget nyújtanak a gyermekre vágyó pároknak a mesterséges megtermékenyítés alternatívájaként. Hozzátette: a főiskolán speciális képzési anyagot dolgoztak ki és szakirányú továbbképzést indítottak meddőséggel küzdő párok támogatására, továbbá párterápiás központot nyitottak a fővárosban, ahol egyéni tanácsadást kínálnak.
A rektor fontosnak nevezte, hogy a meddőségre soha ne a nő problémájaként, hanem mindig a pár kialakult helyzeteként tekintsenek.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy míg a főiskola főként a mentális segítségben jár élen, a szeretetszolgálat elsősorban az egészségtudatosságra, az “orvosi vonalra” helyezi a hangsúlyt. Úgy fogalmazott, a meddőség tünet, amelynek kiváltó okain az életmódváltás segíthet.

“A reproduktív orvoslásnak nagyon nagy hagyománya van, és most – talán a mi közreműködésünkkel – egyre többen tudnak róla. Nem csak laikusok, szakemberek is” – magyarázta a főigazgató, megjegyezve: a szeretetszolgálat 70 orvossal lépett kapcsolatba és már 100 “cikluskövetés oktató” tud az általuk kínált új lehetőségről.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló