Belföld

A dinnyét sem kíméli a drágulás, 40 százalékkal kerülhet többe idén – ezért

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.24 | 11:48

Ennek az oka, hogy sok termelő a dinnyézés helyett idén átállt a szántóföldi gazdálkodásra, mert a gabonapiac most kiemelkedő áron megy.

Kép: Pixabay

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csak 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők az Agroinform.hu cikke szerint. Az érintettek a termelési, szállítási és munkaerőköltségek megnövekedése miatt a nyári főszezonban sem számítanak 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra kilogrammonként, ami a tavalyi 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent.

A területcsökkentés okai között a kertészeti ágazatokat sújtó munkaerőhiány, a dinnye értékesíthetőségének bizonytalansága mellett az is szerepel, hogy sok dinnyetermelő döntött úgy, hogy inkább szántóföldi gazdálkodást folytat idén a dinnyézés helyett. Ezeket a terményeket ugyanis az orosz-ukrán háború hatására jelenleg kiemelkedő áron lehet értékesíteni, és a gabonának biztos piaca van, míg a dinnye piaca mindig bizonytalan.

Ugyanakkor a cikk szerint idén várhatóan kevésbé fogja az importverseny szorítani a hazai dinnyetermelőket, mivel az extrém magas üzemanyagárak miatt a déli országokból (Spanyolország, Olaszország, Görögország) a nagy távolság miatt nem lehet majd dömpingáron szállítani Közép- és Észak-Európába. Korábban az Ukrajnában termelt dnnye jelentett olcó konkurenciát még, de mivel a termőtereületek egy részén jelenleg harcok folynak, az emiatt kieső kapacitásokat nemcsak a hazai, hanem a lengyel és német piacokon is ki lehet pótolni magyar dinnyével – áll a cikkben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló