Belföld

Életbe lépett a háborús veszélyhelyzet Magyarországon – mutatjuk a részleteket

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.25 | 10:18

Hivatalosan is megjelent az alaptörvény tizedik módosítása, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be kedden, a miniszterek eskütétele után, amely az ötödik Orbán-kormány munkájának hivatalos kezdetét is jelenti.

Megjelent a Magyar Közlönyben a gránitszilárdságú alaptörvény tizedik módosítása, ami miatt kedd éjféltől életbe is lépett a háborús veszélyhelyzet az országban.

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az alaptörvény 53. cikke a módosítás után így néz ki:

A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

Mindezek mellett az orosz-ukrán háború miatt a katasztrófavédelmi és a hozzá kapcsolódó törvények is módosultak. Ezek fényében a katasztrófavédelem a a meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl “az élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat”.

A veszélyhelyzet az ország egész területén érvényes, az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében

“a kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.

a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek.

a kormány a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

a veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja.”

A háborús veszélyhelyzet bevezetésének szükségességét már április 21-én hangsúlyozta Gulyás Gergely miniszter egy Kormányinfón, mivel a járványügyi veszélyhelyzet május 31-én megszűnik. Az indok az volt, hogy háború esetén is cselekvőképes tudjon lenni a kormány. Varga Judit igazságügyi miniszter május 3-án a Facebook-oldalán jelezte, hogy benyújtotta az alaptörvény tizedik módosítását az országgyűlésnek, amit 136 igen és 36 nem szavazat mellett elfogadott a parlament.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló