Belföld

Van egy oltás, ami véd a majomhimlő ellen – kötelező lesz?

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.03 | 17:48

A majomhimlő az új covid? Müller Cecilia megszólalt.

kép: pixabay

Müller Cecília a TV2 péntek reggeli műsorában beszélt az új járványról, amely már hazánkban is jelen van. A betegség állatról emberre terjed, először majmoknál azonosították, innen ered a neve, tényleges terjesztői azonban a rágcsálók. A jó hír, hogy emberről emberre csak ritkán, szoros kontaktuson keresztül terjed, ezért nem várható a covidhoz hasonló léptékű új világjárvány.

A tünetek: először fejfájás, izomfájdalom, a nyirokcsomó duzzanat, aztán jönnek a hólyagok, amelyek jellemzően először az arcon jelennek meg, majd szétterjednek a tenyérre és a test többi részére. A hólyagok belsejében van jelen nagy számban a vírus, amely más egyéb testváladékban is előfordulhat, ezért kell kerülni a szoros kontaktust.

A betegség kezeletlenül gyógyul, a hólyagok maguktól pörkösödnek, majd leválnak, ilyenkor már nem fertőzőképesek. A fertőzőképességet a tünetek kezdetétől a pörkök leszáradásáig mondják, ez átlagosan 2-4 hetes időszak. A maximális lappangási idő eddig 21 nap volt – mondja az országos tisztifőorvos.

Oltásra Müller szerint egyelőre nincs szükség oltásra, hiszen nincsenek tömeges megbetegedés vagy magas halandóság. Jó hír, hogy a fekete himlő elleni védőoltás a vizsgálatok szerint 85 százalékban véd a majomhimlővel szemben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló