Belföld

Fél éve működik a mini magyar műhold

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.06.13 | 16:18

Elkészült a Föld első elektroszmog-térképe a műegyetemi fejlesztésű zsebműhold mérései alapján.

Elkészült a Föld első elektroszmog-térképe a műegyetemi fejlesztésű magyar műhold mérései alapján: az űrben 6 hónapja keringő SMOG-P a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg és már 2000 mérést készített – közölte Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik. A SMOG-P küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése. A SMOG-P mérési adatainak köszönhetően a Földet beborító elektroszmogról is van térképünk. Az óceánok fölött jelmentes a műhold pályája, mert nincsenek jelforrások.

Az egyetem szakembere kiemelte, hogy a projektben a koronavírus-járvány sem okozott fennakadást, mert a magyar műhold üzemeltetése teljesen távvezérelt formában, otthonról történt. A szoftver fejlesztésében sok lelkes, segítőkész ember vett részt. Tíz országból, interneten érkeznek adatok a műegyetemi központi szerverére.

Mint a projektvezető hozzátette, az űreszköz pályája magasságából – ami hetente általában 4-5 kilométerrel csökken – előrejelezhető, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, és várhatóan idén szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.

Az őszi startra váró SMOG-1 kisműholdunk működése során már valószínűleg lehetőségünk nyílik egy szélesebb frekvenciasávban, immáron az 5G mobilhálózatok által használt 960 MHz alatti tartományban a komponenseik megfigyelésére is, így a szmogtérképünk még részletesebb lehet.

– magyarázta Gschwindt András projektvezető.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló