Belföld

Bődületes hőség miatt rendeltek el riasztást – ekkortól lép életbe

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.18 | 09:48

Az országos tisztifőorvos szombattól, a várható tartós hőség miatt hőségriasztást adott ki.

Müller Cecília tisztifőorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig rendelte el a másodfokú hőségriadót.
A nagy hőség még az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, idősek és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A hőség a sofőröket is szétszórtabbá teszi,

ezért Müller óvatosabb vezetésre intette az autósokat. A vízparton tartózkodóknak is jutott jó tanács: az, hogy különösen napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Fontos odafigyelni a fokozott vízivásra is, a kávé, alkohol, magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztása  kerülendő.

Gyermeket, állatokat nem szabad az autóban hagyni.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a napon, illetve védekezzenek megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban,

légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája péntektől elérhető lesz a katasztrófavédelem weboldalán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló