Egészség

Hogyan tartsuk ágyunkat kellemesen hűvösen a legnagyobb hőség idején?

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.12 | 06:47
  • trendindex: 3

A Lifehacker összeszedte a pusztító kánikula idején legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsoltban, hogy miként maradhat ágyunk a leginkább hűvös a nyugodt alvás érdekében.

Ha nincs légkondink

– Minél inkább képesek vagyunk otthonunkat hűvösen tartani napközben, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kellemes hűvös lesz estére is. Szellőztessünk hosszan hajnalban és este, majd csukjuk be az ablakokat, húzzuk le a redőnyt és a függönyt.
– Készítsünk alkalmi hidegpárásítót oly módon, egy nagy vödör jeget elhelyezünk a ventilátor előtt.
– Ha nincs ventilátorunk, a legegyszerűbb, ha egy vagy két nagyobb lepedőt vizezünk be és lógatunk fel az ablakokban.
– Ha nem sikerül lehűteni otthonunkat, hűtsünk saját testhőmérsékletünkön: ennek legegyszerűbb módja a hidegvizes zuhany vagy épp fürdő, ami épp annyira segít lehűteni szervezetünket, hogy kényelmesen el tudjunk aludni.
– Ha semmi sem működik, nedvesítsünk be a egy rongyot, és tegyük a homlokunkra, nyakunkra, tarkónkra vagy épp mellkasunkra. Ez jó eséllyel segíteni fog.

Ha van légkondink

– A légkondicionáló berendezést érdemes néhány órával lefekvés előtt beindítani.
– Mielőtt kidőlnénk, ne feljebb vegyük a hőmérsékletet, hanem inkább lejjebb: friss kutatások szerint 18 fokban alszik a legjobban az ember.
– Egyes légkondiknál választhatunk ún. éjszakai üzemmódot. Ez annyit tesz, hogy a hőmérséklet lassan lehül, egy bizonyos szinten marad, majd hajnalban elkezd felmelegedni a levegő, hogy ne fázzunk ébredéskor, amint kikászálódunk az ágyból.

Hálóruházat:

– Ha eddig még nem szabadultunk meg a flanel/selyem/szatén/póló anyagból készült pizsamától, most itt az ideje ennek. A legjobb, ha 100 százalék pamut hálóruházatban alszunk télen-nyáron, az ugyanis sokkal jobban átengedi a levegőt és felszívja az izzadtságot.
– Érdemes minél gyakrabban ágyneműt húzni a hőségben. Nem csak az izzadságcseppek miatt, hanem azért is, mert a frissen mosott ágynemű egyszerűen hűvösebbnek hat.
– Ha ragaszkodsz a paplanhoz (sokan csak úgy tudnak elaludni), nem árt, ha külön nyári dunyhát szerzel be, és évszakonként váltasz a megfelelő darabra.

Egyéb tippek

– A habmatracok könnyen felmelegszenek ami télen nagyszerű, kánikulában viszont inkább plusz teher.
– A túl nedves helyiség épp olyan zavaró, mint túl meleg szoba. Óvatosan tehát a párásítással, inkább szerezzünk be egy hidegpárásítót!
– A legtöbb otthoni ventilátornál két üzemmódban van: téli és nyári – értelemszerűen nyáron az utóbbi segítségével érhetjük el a kívánt eredményt. Onnan tudjuk, hogy nyári üzemmódban van-e a készülék, hogy az óramutató járásával ellentétesen forog.

Végül, de nem utolsósorban: kitartás, próbáld meg sok folyadékkal átvészelni ezt az időszakot, és idővel könnyebb lesz!

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.