Belföld

Meglepő élelmiszerek adóját emelik Orbánék – mutatjuk

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.23 | 12:18

Durván emelkedni fog néhány élelmiszer ára

A népegészségügyi termékadónak nevezett adó emelése és kiterjesztése új árukra is szerepel az extraprofitadókról szóló rendeletben. Július 1-jétől az olyan, kevésbé egészségtelennek gondolt áruk, mint a müzli, a gabonapehely és például a spenótos töltött tészta után is adózni kell.

Beautiful woman buying fish in supermarket. Market food Concept.

A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni

Új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak.

Új elemként bekerültek a sós snack kategóriába például a puffasztott gabonatermékek is. Szintén nagy horderejű változás, hogy két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül az adóköteles termékek közé a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör.

Acsemege termékcsoportba olyan áruk tartoznak, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek; a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Az adókötelezettség több tényezőtől függ: egyrészt a vámtarifaszámtól, másrészt a termék összetevőitől, vagyis elsősorban attól, hogy mennyi sót vagy cukrot tartalmaz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Hatalmasat terpesztett Rubint Réka
  • szerző:nuus
  • 2022. 06. 24.