Belföld

Tornádót láttak Kalocsa felett – kép

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.25 | 19:48

A tornádó egy szupercella eredményeképpen alakult ki.

Kalocsa közelében péntek délután minden bizonnyal tornádó alakult ki – írja az Időkép. A nem sokkal előtte kialakult szupercellából alányúló tornádóról az oldal egy képet is közzétett.

A szupercella olyan hosszú életű, forgó zivatar,

amiben óriási energia hasznosul. A felhőtető akár tíz kilométeres magasságig is felnyúlhat, egészen a felső légkörbe. Ha az ott található nagy sebességű futóáramlatok (jetek) éppen a cella fölött futnak, szívóhatást idéznek elő a felhő belsejében. A felhő belseje, valamint a környezet levegője között kialakuló nyomáskülönbség miatt a felhőtetőtől a felhőalap felé örvénylő mozgás alakul ki. Ha elég nagy a nyomáskülönbség, az örvény “kiléphet” a felhőből és tuba jelenik meg. A felszínre leérő tubát tornádónak nevezzük.

Egy tornádó átlagosan 2-3 percig “él”,

ezalatt futja be több fázisból álló életútját. A tornádók kialakulásának első fázisa az örvénylés, amikor megszületik a felfelé mozgó levegőből (amelyből maga a viharfelhő is kialakul). Ekkor jön létre a jellegzetes tölcsér forma is. A következő fázisban az örvény eléri a földet. Ezután gyorsan következik az ún. érett fázis, a legpusztítóbb időszak. A törmelék, amit a földről szívott fel a vákuum, sötétre színezi a tölcsér alsó részét. Az összeesés fázisában a tornádó gyorsan gyengül és kerülete is egyre kisebb lesz. Végül a hanyatló szakaszban gyorsan gyengül, majd eltűnik. A szél sebessége a legvadabb tornádókban túllépheti a 480 km/órát is.

Kép: Hopee – Időkép


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.