Belföld

Kitálalt a kirúgott őrnagy: A honvédelmi miniszter a Call of Duty-ból szerezte a harci tudását 

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.29 | 13:20

Varga Csaba István szerint sokkal több katonát rúgtak ki az év elején, mint amiről a hivatalos kommunikáció szólt.

A hivatalosan kommunikált néhány százzal szemben valójában 1800 embert rúgtak ki országszerte a Magyar Honvédségtől fiatalításra hivatkozva, mondta az egyik elbocsátott őrnagy a Partizánban, amit a 24.hu szemlézett.

Hivatalosan a 45 évet betöltött, legalább 25 évet szolgáló katonákat lehetett indoklás nélkül felmenteni, de a rendelet „hatos paragrafusa” lehetővé tett a fiatalabbak eltávolítását is. A „vészhelyzetre” tekintettel rendelkezési állományba kerülhettek 45 év alattiak is, majd onnan automatizmus volt a kirúgásuk.

Varga szerint akkor a titkolózás az év eleji elbocsátások körül, hogy azóta sem derült ki, mi állt a leépítés hátterében. Ő is hallotta a pletykát, miszerint a Századvégnél döntötték el, kinek kell mennie, de nem tudja megerősíteni az információt. Azt viszont biztosan állíthatja, hogy a kirúgásra kijelöltek listáját nem a HM-en belül állították össze, „az kiderült volna, kicsi a család”. Varga azt mondta, maga a vezérkar sem tudott a listáról, Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök január 20-án egy konkrét listát kapott a minisztertől.

Azonban ha a honvédség állománytáblája valóban egy magáncéghez kerülhetett, szerinte adatvédelmi törvénybe ütközhet, sőt államtitoksértés is lehet. A leszerelt őrnagy úgy véli, egy ilyen háborús helyzetben luxus a szakképzett, évtizedes tapasztalattal rendelkező munkaerő szélnek eresztése.

Hogyan lehet megválni olyan embertől, aki éles tűzharcban vezetett katonákat? Ez a magyar honvédségben hiányzó tapasztalat

– mondta Varga Csaba István, aki szerint egy zászlóalj harccsoportot sem tudna kiállítani a Magyar Honvédség a képzett katonák hiánya miatt.

A miniszternek Varga szerint nem rendelkezik harci tudással, mivel egy díszzászlóaljban szolgált, amire azt mondta: „egy ott lévő tartalékos százados a honvédségről sokat nem hiszem, hogy tud, legfeljebb, ami Call of Duty-ban lejött neki”. Vele ellentétben Ruszin-Szendi Romuluszt tisztelték, „mögé beállt volna a katonaság színe-java”.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló