Környezet

Veszélyes ragadozót fogtak ki a Balatonból

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.08 | 19:32

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki vasárnap Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet – mondta el az Időkép megkeresésére Pécsi Tibor, a kőröshegyi teknőspark tulajdonosa. A most kifogott példány még “csak” 20 centis, de ugyan ki merne ujjat húzni vele?

Az aligátorteknős az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

Mivel tág tűrésű faj, nagy károkat tud okozni a helyi ökoszisztémákban. A Balatonban nem először fogtak aligátorteknős, két éve ez a jól megtermett példány került szárazra.

Szakértők szerint egyre több ilyen esetről hallhatunk majd, ezeket a hüllőket jellemzően a tulajdonosuk engedi szabadon, aki nem gondol bele, hogy a teknős akár veszélyes is lehet az emberekre.

Mennyire veszélyes az aligátorteknős?

Az állat ritkán támad emberre, és szinte kizárólag akkor, ha provokálják. Sokkal inkább jellemző, hogy menekülnek a veszély elől. Ha az alábbi óvintézkedéseket betartjuk, elkerülhetjük a balesetet:

  • Soha ne próbáljuk meg megfogni vagy felemelni az aligátorteknőst, különösen a farkánál, mert ez stresszt okoz neki, és védekező reakciót vált ki nála.
  • Ne közelítsük meg. Ha aligátorteknőst látunk, tartsunk tisztes távolságot, és ne próbáljuk megzavarni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló