Belföld

Nekiment a Belügyminisztérium a MOK-nak: A minisztérium szerint álhíreket terjesztenek

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.07.09 | 16:18

Közleményt adott ki a Belügyminisztérium.

Fotó: Pixabay

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) olyan valótlan állításokat tartalmazó felhívást juttatott el tagjaihoz, amely passzív ellenállásra buzdítva meg akarja akadályozni az orvosi hivatásrend etikai bizottságainak létrejöttét. A MOK azt a hamis látszatot kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

A minisztérium arra reagálva adott ki közleményt, hogy a MOK nemrég passzív ellenállásra buzdította a tagjait az úgynevezett Vármegyei Etikai Rendszer létrehozása miatt – írja az Index.hu.

A Belügyminisztérium közleményében azt írta, “az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai minden külső befolyástól mentesen választhatják majd meg az új etikai bizottságokat. Az új rendszerben a korábban közmegelégedésre tevékenykedő etikai bizottsági tagok értelemszerűen folytathatják munkájukat”.

Az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el. Az eljáró etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás útján. Az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot. A korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető.

Hozzátették: Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket.

Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét. Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Ez a választás tiszta és áttekinthető.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló