Belföld

Észak-kínai leopárd érkezett a debreceni állatkertbe – Fotó!

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.16 | 17:18

Elég menőn néz ki.

Ismét különleges, ritka lakóval gyarapodott a debreceni állatkert, miután június 24-én az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében észak-kínai leopárd érkezett a Nagyerdőre a dániai Ree Park Safariból.
A Coolio névre hallgató, 2018 őszén született hím az első hetekben fokozatosan ismerkedett új környezetével, immár megcsodálható kifutójában, akár a pénteki esti séta keretében is.

észak-kínai leopárd

Érdekesség, hogy Coolio apja nem más, mint az első debreceni születésű észak-kínai leopárd, aki 2009-ben költözött a dániai Ebeltoft állatkertjébe – a park új lakója tehát megörökölte felmenői egykori otthonát. Reményeink szerint idővel ő is párt kap, és ismét leopárdszaporulatról számolhatunk majd be. A 49 egyedből álló állatkerti állományt Földünk 21 másik állatkertjében mutatják be, és ezek közül csak 10 helyen élnek párban. Az intézmény 2004 óta szolgál az észak-kínai leopárdok egyik mentsváraként: ez az alfaj a hazai állatkertek közül eddig egyedül itt szaporodott sikeresen. Néhai tenyészpárjuk összesen négy alkalommal járult hozzá az európai állatkerti állomány gyarapodásához, kölykeik pedig azóta saját családot alapítottak.

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) az egyik legészakabbra élő leopárd-alfaj, ebből adódóan pedig trópusi társainál nagyobb testmérettel és dúsabb szőrzettel rendelkezik. Jellemzően nagyobb vadakkal, főként vaddisznóval és szarvassal táplálkozik, de a madarakat és rágcsálókat sem veti meg. A téli párzási időszakot és az anyai utódgondozást leszámítva magányosan él és erősen territoriális. A leopárd az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacskafaj, azonban az élőhely-aprózódás és az orvvadászat a kihalás szélére sodorta ezt a csodás fajt, ezért valamennyi alfaja szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

Coolio is várja az önzetlen nevelőszülők jelentkezését. Az örökbefogadás neki sok-sok örömet, az állatkertnek pedig hatalmas segítséget jelentene. Részletek: www.zoodebrecen.hu/tamogatas

Fotó:  MTI/Czeglédi Zsolt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló