Belföld

Jön a meleg, olvadnak a sínek: figyelmeztet a MÁV, még lassabb és pontatlanabb lesz a vasúti közlekedés

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.22 | 11:18

A rendkívüli hőség fennakadásokat okozhat a vasúti közlekedésben is

A következő napokban is kitart a rendkívüli hőség, országos hőségriasztás van érvényben, a Belügyminisztérium életbe léptette a vörös kódot. A kánikulai időjárásban, a hőtágulás hatására a vágányokban, felsővezetékekben káros anyagfeszültség keletkezik. A MÁV ezért folyamatosan figyeli a pályahálózatot, méri a sínhőmérsékletet, és szükség esetén sebességkorlátozásokat vezet be, ami hosszabb menetidőkhöz vezethet.

Tapolca, 2020. augusztus 2.
M40-es dízelmozdonyok továbbítják a Kék hullám nevű személyvonatot Tapolca és Nemesgulács-Kisapáti között a MÁV nosztalgia-hétvégéjén 2020. augusztus 1-jén.
MTI/Máthé Zoltán

Egyes térségekben és vonalakon ezért akadozhat a forgalom, akár nagyobb késések is kialakulhatnak, ilyenkor a vonatok a csatlakozásokat sem tudják tartani. A vasúttársaság mindezekért arra kéri utasait, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben  induljanak útnak, és ha mégis így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak a fennálló forgalmi helyzetről a MÁV internetes és közösségi oldalain, a vasúttársaság ügyfélszolgálatánál, a MÁVDIREKT-nél.

A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat. Ha 45 Celsius-fokot elérő vagy afölötti sínhőmérsékletet mérnek, a vasúttársaság fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50 Celsius-fok feletti sínhőmérsékletnél a forgalombiztonságot veszélyeztető pályahibák alakulhatnak ki. Amennyiben a hőmérséklet eléri azt a szintet, hogy ennek kockázata fennállhat, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedés érdekében sebességkorlátozást vezet be.

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, így növekszik a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés vagy -sérülés kockázata. A MÁV pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó szakemberei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a vasúti hálózatban keletkező hibákat.

A sebességkorlátozások, helyreállítási munkák akár tartós zavarokat, jelentősebb késéseket is okozhatnak a menetrend szerinti vonatközlekedésben.  A vasúttársaság kér mindenkit, aki a hőségriasztás idejére tervezett utazását nem tudja elhalasztani, hogy indulás előtt feltétlenül tájékozódjon a MÁV weboldalán, a MÁV applikációban és a MÁVINFORM közösségi oldalán, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.