Belföld

Nagy baj: eltűnhet a hús, a tojás és a tej a boltok polcairól!

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.03 | 08:18

Hiába van vége az árstopnak, a jövő zord marad.

Hiába csökkennek az árak átmenetileg, ha…

A globális klímaváltozás negatív hatása súlyos kihívásokat jelenthet a magyar gazdaság és a turizmus számára. Az élelmiszerárstop lejárta után azonban az árak nem növekednek, sőt, egyes termékek, mint a tej és a tojás, olcsóbbak lehetnek a beszállítók áremelkedési intézkedéseinek köszönhetően. Ugyanakkor az emberi felelőtlenség miatt kialakult klímaváltozás hosszú távon negatív hatással lehet a boltok kínálatára, különösen a hús-, tej- és tojásiparra.

A klímaváltozás miatt a gazdasági haszonállatok, mint a tehenek, sertések és baromfik, szenvedhetnek a hőstressztől. A hőmérséklet emelkedése csökkentheti az állatok táplálékfelvételét, ami a tej-, hús- és tojásellátás csökkenéséhez vezethet. Például Magyarország fontos tejelő tehenfajtájának, a Holstein szarvasmarhának tejtermelése akár 30-70 százalékkal is csökkenhet a hőségben. A hő- és páratartalom hatására a tehenek, kecskék és bivalyok tejében is csökkenhet a fehérje- és zsírtartalom – mutat rá Másfél fok állandó szerzője, Lehoczky Annamária éghajlatkutató.

Az egész gazdaságra kihat a probléma

A sertések és szárnyasok esetében is megfigyelhető a takarmányfelvétel csökkenése a túl magas hőmérséklet miatt, ami negatív hatást gyakorol a húsminőségre és a húshozamra is. Az állattenyésztés várható csökkenése azonban nem csak az élelmiszertermelést érinti, hanem más negatív gazdasági következményei is lehetnek.

A klímaváltozás miatt Magyarországon a kukorica termesztése is veszélyeztetett, ami további kihívást jelent a sertés- és baromfiágazat számára. A klímaváltozás negatív hatásaival való szembesülés miatt az élelmiszeriparnak és a kormánynak egyaránt sürgősen cselekednie kell, hogy megfelelő intézkedésekkel csökkentsék a klímaváltozás negatív hatásait az élelmiszerellátásra és a gazdaságra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló