Belföld

Hatalmas pofon a nyugdíjasoknak: Két év alatt 47,9 százalékkal lett drágább számukra a bevásárlás

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.07 | 09:48

Ezzel szemben a nyugdíjak ezen időszak alatt 37,4 százalékkal emelkedtek

Pontosan egy hónappal ezelőtt az utolsó ársapkás bevásárlás még nagyon kecsegtető eredményeket hozott szokásos havi Árkosár-felmérésünk során írja az Mfor a Privátbankár.hu immár 16 éve elvégzett Árkosár felmérésére támaszkodva.

 

Fotó: Pixabay

A termékek meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal életszínvonal statisztikáját hívták segítségül, mely egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával.

Noha a kormány rendelkezései alapján július 31-ével kivezették az árstopokat, az érintett termékeket bevonták a kötelező akciók alá, melyek mértékét 10-ről 15 százalékra emelték, látszólag megérzik az idősek a változásokat.

Havi szinten ugyanis ez a Nyugdíjas Árkosárban szereplő 21 termék beszerzési költségének növekedését eredményezte.

Milyen volt a 32. Művészetek Völgye? Nézz bele a videóba, és őszintén elmondom a véleményem a legnagyobb összművészeti fesztiválról 

 

Felmérésük alapján

a kosarat augusztus első napjaiban 28 502 forintért lehetett beszerezni, ami a júliusi teljes árnál 348 forinttal magasabb kiadást jelent a nyugdíjasoknak. A drágulás mértéke 1,2 százalékos.

Ugyan a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzését tűzte a zászlajára bő egy évtizeddel ezelőtt, ha az Árkosár-index alapján vizsgáljuk meg a nyugdíjak értékét, elkeserítő kép rajzolódik ki.

Különösképp, ha az alacsonyabb ellátásban részesülők helyzetére gondolunk, akik fogyasztási kosárában  jóval nagyobb az élelmiszerek és a lakhatással összefüggő kiadások aránya.

Két év alatt 47,9 százalékkal lett drágább a nyugdíjasok számára a bevásárlás. Amiért most 28 502 forintot kell adni, az két évvel ezelőtt még csak 19 272 forintért volt beszerezhető.

Ezzel szemben a nyugdíjak ezen időszak alatt 37,4 százalékkal emelkedtek, vagyis 7 százalékot veszítettek az értékükből a nyugdíjak. Ennyivel kevesebbre futja a legidősebbeknek manapság.

Az olaj, a cukor és csirkemell esetében viszont lényegében általános körű áremelés történt. Nagyot drágult az olaj, mely átlagára a három hipermarketben 749 forintról 852-re emelkedett, ez 13,7 százalékos drágulást jelent. A csirkemellért átlagban 20,8 százalékkal kell most többet adni, mint egy hónapja: 1499 forint után 1811 forint átlagban a húsféle kilója.

További részletek az Mfor elemzésében olvashatóak


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Megvan a következő Sztárboxos?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.