Belföld

Kezdhetünk félni: Orbánék tagadják, hogy óriási vegyianyag-elosztót építenek Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.07 | 11:48

Gyanús jelei vannak, hogy a fideszesek újabb környezetrombolást tervezgetnek.

A miniszterelnök és a kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését, és így nem épül ilyen Magyarországon – bizonygatja a Kormányzati Tájékoztatási Központ egy MTI-közleményben.

Szokásos fideszes stílusukban azt is írják,

hogy „minden más csak rémhírkeltés és hírlapi kacsa” – vette észre a Népszava. Miközben az Orbán-kormány tagadja, hogy kínai vegyianyag-elosztóközpontot telepítnének hazánkba, mégsem hozzák nyilvánosságra Rogán Antal erről szóló levelét – írta korábban a Népszava. A Kormányzati Tájékoztatási Központ ehelyett olyan választ adott, ami szerint

mégiscsak előkészítenek egy ilyen akciót.

A Direkt36 kormányzati dokumentumok alapján készült, korábbi cikke szerint Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron, illetve Záhonyban egy olyan kínai vasúti vegyianyag-elosztó jöhet létre, amin keresztül Kína nemcsak Magyarország, hanem egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit ellátná különféle vegyi anyagokkal. A megszerzett iratokban „üzem” építéséről nem volt szó, a projekt kínai vegyi anyagok vasúti szállításáról és logisztikájáról szól.

Orbán az ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre úgy reagált,

„a felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat”. A Direkt36 megkeresésére ennek ellentmondó választ adott a fideszes kormány. Egy irat szerint Rogán Antal, a projektben illetékes Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2023 februárjában támogató levelet írt a kínai félnek. Amikor egy közérdekű adatigénylésben a portál megpróbálta kikérni a kabinetirodától ezt a levelet, akkor

Rogán minisztériuma arra hivatkozva utasította el ennek kiadását,

hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó. Arra a Kormányzati Tájékoztatási Központ kukkot nem mondott a legfrissebb közleményben, hogy ez a megjegyzés mégis mire utalhatott.

Köszi, fideszesek: illegális akku-hulladék raktárat találtak Ikladon, maró szag terjeng mindenfelé

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló