Belföld

Magyar hackerekre csapott le a készenléti rendőrség: egy 17 és egy 21 éves fiún kattant a bilincs

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.12 | 11:48

Milliókat kerestek a magyar hackerek, majd jött a rendőrség

Internetes csalók buktak le az elmúlt napokban Magyarországon. A nyomozók egyszerre kopogtattak be a 17 éves Hajdú-Bihar megyei fiú és a 21 éves Csongrád-Csanád megyei N. Máté otthonába, majd átkutatták mindkettőjük lakását, ahol minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

Az akciót egyhónapos intenzív felderítő munka előzte meg – olvasható a Police.hu oldalán. A KR NNI kibereseihez ugyanis idén júliusban érkezett meg az a feljelentés, ami alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt büntetőeljárást indítottak.

Az áldozat egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház volt.

Kiderült, a két fiatalember tavaly év eleje óta űzte illegális tevékenységét, ami során phishing és más kiberbűnözéshez köthető technikákat is alkalmaztak. A módszerük az volt, hogy különböző technikák felhasználásával megszerezték PayPal és SimplePay fiókok tulajdonosának adatait, majd az ő tudtuk nélkül a webáruház oldaláról termékeket rendeltek. Mikor a cég a megrendelt árut feladta a rendelés szerinti címre, akkor előálltak egy kitalált történettel.

Érdekel a túrázás? A természet? Akkor nézz bele legújabb videónkba, mielőtt tovább olvasnál. Ez az ország legszebb helyére kalauzol el! 

Az online fizetési rendszerek üzemeltetőit felhívták telefonon azzal, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, és valójában nem is rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival. Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, így a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amit a hackerek adtak meg nekik. Persze mit sem sejtve az átverésről. A páros akkor könyvelhetett el teljes sikert, amikor nemcsak a pénzt tudták megszerezni, hanem még a megrendelt termék is eljutott hozzájuk.

Volt olyan eset is, hogy a megrendelt áru ellenértékének a visszatérítésére már nem került sor, mert az online fizetési rendszer üzemeltetőjét későn tudták értesíteni. Így a kár közvetlenül a PayPal, illetve SimplePay fiókok tulajdonosainál jelentkezett. Míg az árut ezekben az esetekben is természetesen a csalók vették át.

Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait így összességében több millió forint kár érte. A hackerek a megszerzett áruk egy részét sajátjukként használták, míg másik részét eladták, a bevételen pedig osztoztak. Az egymás közti tranzakciókat az anonimitás érdekében kriptovalutában, főleg litecoinban bonyolították.

A rendőrök mind a 17 éves fiút, mind a 21 éves N. Mátét gyanúsítottként hallgatta ki, miután megtörtént előállításuk. Mindketten szabadlábon védekeznek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló