Belföld

Égbe drágul hamarosan a magyar távhő ára is

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.06 | 18:48

A fideszes miniszter belengette: bármikor nőhet a távhő ára is.

Palkovics László, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában főszerepet játszó technológiai és ipari miniszter az RTL Híradónak arról beszélt, hogy követhetetlen gyorsasággal változnak a gázárak a nemzetközi piacon. Palkovics szerint a (fideszkormány által szinte minden bevételüktől megfosztott) önkormányzatok felelőssége, ha nem tudnak leszerződni áram- vagy gázszolgáltatásra. De ha baj van, “a kormány segíteni fog”.

Az RTL Híradója szerint tizenötször drágábban juthatnak gázhoz a fűtési szezon kezdetétől a távhő vállalatok, mint tavaly. Ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, mert a fideszes politikai lózung, a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át többletköltségeiket. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal több távhő szolgáltatótól bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat, vagyis egyre valószínűbbé válik, hogy a rezsicsökkentett árak az áram-, és gázárhoz hasonlóan az átlagfogyasztás felett nem lesznek tarthatók.

A Híradó kedden interjút készített Palkoviccsal,

aki arra a kérdésre, hogy marad-e a rezsicsökkentés a távhő szolgáltatásban, azt mondta, a csökkentett árak maradni fognak, de a kormány folyamatosan értékeli az energetikai helyzetet. Palkovics szerint ez egy legitim dolog, hiszen a nemzetközi gázárak szinte naponta változnak. „Ebben a pillanatban a távhővel kapcsolatos álláspont változatlan. Egyelőre nem kell még változtatni, folyamatosan értékeljük a távhőt és egyéb energetikai rendszereinket is, hogy kell-e változtatni. Az ellátásbiztonság fontos, de a lakosságot nem szeretnénk túlterhelni” – fogalmazott Palkovics, aki szerint a veszteségeik miatt a távhő cégeket jelenleg is kompenzálja az állam.

A miniszter szerint a távhő problémára „energetikai megoldás nem lesz”,

de meg kellene várni szeptember 9-én az uniós energiaminiszterek ülését, amelyen várhatóan közös javaslatot fognak tenni a gázárra.

“Ezt megvárnám, mielőtt hosszabb távú kijelentéseket tesznek” – tette hozzá. A Híradó kérdésére, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyek hiába írnak ki közbeszerzéseket áram-, illetve gázbeszerzésre, már ajánlatokat sem kapnak az energiacégektől, Palkovics azt mondta: ez egy piaci kérdés, az energiacégek már valószínűleg nem akarnak hosszú távú szerződéseket kötni, inkább gyakoribb ármódosításra lehetőséget adó szerződéseket kötnének a jövőben.

De mi lesz, ha lejárnak az önkormányzatok energiaszerződései,

és addigra még nem tudják, honnan szerezzenek energiát? Erre a kérdésre Palkovics így reagált: “Ez továbbra is az önkormányzatok felelőssége. Ilyenkor a kormány segíteni fog, de meg kell tenniük mindent, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe. Ha az önkormányzat nem tudja ellátni az adott közszolgáltatást, akkor ott a kormány meg fog jelenni, legyen az távhő-, víz- vagy akár áramszolgáltatás.”

Az ünnepekre számos magyar lakótelepen elzárhatják a fűtést


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló