Üzlet

Az ünnepekre számos magyar lakótelepen elzárhatják a fűtést

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.29 | 09:48

A gázáremelés miatt a távfűtési szektor nagyon rossz helyzetbe került.

Sok magyar város távhőszolgáltatója november közepén tudta meg, hogy jóval többet kellene fizetniük a gázért, mint amennyiért leszerződtek rá még tavasszal – írja a 444.

A veszteséget  nem lehet a fűtésszámla emelésével kigazdálkodni, mivel azt tiltja a rezsicsökkentés nevű fideszes „politikai termék”. A vitákat nem lehet bíróság elé vinni, mert mire ítélet születne, rég vége lenne a fűtési szezonnak.

Több, mint tíz magyar nagyváros távhőcége kapott levelet

az utóbbi hetekben gázkereskedőjétől. Ha nem írják alá október elseje óta érvényes szerződéseik módosítását és nem fizetnek többet a gázért, akkor felmondják a szerződésüket. A polgármesterek pedig pártállástól függetlenül félnek, mert szerintük három rossz lehetőség közül válogathatnak: hitelfelvétel a gáz árára, pereskedés a gázkereskedővel, vagy átadják az államnak a távhőcégüket.

A 444 szerint összesen

több mint egy tucat város problémája ez, a négy legnagyobb köztük Budapest, Szeged, Győr és Székesfehérvár. Három gázkereskedő is szerződésmódosítást szorgalmazott az elmúlt három hétben.

A rezsicsökkentésnek becézett kormánypolitika miatt

a távhőcég csak államilag szabályozott, fix áron adhat fűtést a háztartásoknak. Miközben a fűtéshez szükséges gázt piaci áron kell megvennie. Ha egyetlen fokot változik az átlaghőmérséklet a fűtési szezonban, az 7-8 százalékkal emelheti vagy csökkentheti a szükséges gázmennyiséget. Ha a piaci ár drágább, mint a rezsicsökkentett, akkor a különbséget az állam elvben kipótolja.

Az energiahivatal kijelöl egy tavaszi napot, megnézi, akkor mennyibe kerül a gáz, és azt mondja, ez a referencia. Ha a rezsicsökkentett ár annál alacsonyabb, akkor a kettő közti különbséget a távhőcégek megkapják a hivataltól (a rendszer ennél valójában bonyolultabb, de ez a lényege). A rendszer eddig viszonylag megbízhatóan működött,

idén viszont a gáz ára elképesztő ütemben növekedett, és a tavaszi, a hivatal által meghatározott referencianaphoz képest is jó 200%-kal emelkedett már. Ami akkor még 30 euró volt, az most 90 euró körül van.

Több gázkereskedő is közölte novemberben a távhő szolgáltató partnerével,

hogy módosítja a már megkötött és október 1. óta élő szerződésüket. Csak a szerződésben lekötött mennyiség 100 százalékát szállítanák az előre kialkudott tavaszi áron, afelett a mostani piaci árnak megfelelő összegért adnák majd. Sok város távhőcége szerint a szerződés módosítása nem jogszerű, de mire ezt egy bírósággal kimondatnák, addigra sok tél telik el, a fűtési szezon pedig most van. A kereskedők szerint persze teljesen jogszerű az igényük, következik a szerződésükből és a melléjük rendelt feltételekből.

Ha a távhősök átszerződnének más céghez, akkor csak a jelenlegi piaci árért tudnák megvenni az összes gázt. Vagyis sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek, mintha elfogadják a szerződésmódosítást.

A települések nagyobb része alá fogja  írni a szerződésmódosítást, máskülönben a tél nagy részében az összes gázt jóval drágábban vehetnék csak meg, vagy kérniük kellene az energiahivatalt, hogy jelöljön ki új tulajdonost a működtetésükre.

A távhőcégeket tömörítő Matászsz (Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége) állami segítségben bízik az áremelkedés miatt. Szerintük lehetetlen helyzet, hogy rájuk kényszerítenek egy magasabb árat, miközben a bevételeiket nem növelhetik a törvény szerint, de a szolgáltatással sem állhatnak le. Amitől viszont ők és a kereskedők is tartanak, az, hogy

az állam úgy lép közbe, hogy mindkét oldalt kipöccinti az üzletből,

és ellátásbiztonságra hivatkozva az állami MVM-hez kerülnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzlet is. Ez üzleti szempontból nem lenne jó az állami cégnek, de az MVM-et jelenleg nem üzleti vállalkozásként használja a kormány, hanem vele finanszíroztatja a rezsicsökkentést.

Hogy az energiaárak emelkedését meddig lehet elrejteni a háztartások elől, az persze kérdéses, hiszen előbb-utóbb valakinek az MVM veszteségeit is finanszíroznia kell majd. Úgyhogy ha a távhőszektor államosítása lenne a megoldás, akkor is csak elodázni lehet azt a problémát, hogy a rezsicsökkentett és a piaci energiaárak között ennyire nagy lett a különbség.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló