Külföld

A bátor ember, aki rendőröket küldött Orbánékra

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.17 | 16:05

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir közölte, nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

A NatCon rendezvényen, amelyen Orbán Viktor és több szélsőjobboldali politikus is felszólalt volna, két órával a kezdést követően a rendőrök kivonultak az európai negyed közelében található, Claridge nevű rendezvényhelyszínhez, és közölték a szervezőkkel, hogy a konferenciát meg kell szakítani.

A brüsszeli hatóságok később arról tájékoztatták a Politicót, hogy „a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett”. A soron következő beszédet a brexit szellemi atyja, Nigel Farage volt EP-képviselő már nem tarthatta meg – számolt be a 24.hu.

Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere az X-en közzétett üzenetében azt írta: “polgármesteri végzést adtam ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében”. Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben “nem látják szívesen a szélsőjobboldalt” – jelentette ki a polgármester.

Végzésében a polgármester utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani.

Indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője.

Mindenesetre Belgium kormányfője messzemenőleg nem ért egyet azzal, hogy a polgármester betiltatta Orbánék rendezvényét. A X-en reagált az eseményekre Alexander De Croo. „Elfogadhatatlan, ami a Claridge-ben történt” – írta minderre a belga kormányfő. Szerinte az önkormányzati autonómia nem írhatja felül a szólásszabadságot és a békés gyülekezést garantáló belga alkotmányt. „A politikai találkozók betiltása alkotmányellenes” – fogalmazott De Croo.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.