Belföld

Bejelentette Orbán vezérkari főnöke: Akkora hadgyakorlat lesz Magyarországon, mint még soha 

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.19 | 12:18

Évtizedek óta nem látott, komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján novemberben

Évtizedek óta nem látott, komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján novemberben – jelentette be Böröndi Gábor vezérkari főnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A honvédség parancsnokának szavaiból kiderül, hogy a hadgyakorlat annak a két korábbi gyakorlatnak a tanulságaira épül, amelyeken keresztül már megnézték „a törzsek, katonák felkészültségét, reagálóképességét”.

Ennek tükrében megtalálták azokat a pontokat, ahol „be kell avatkozni”. A novemberre tervezett hadgyakorlatot a vezérkari főnök volumenében a déli határkerítés megépítéséhez, valamint a határvédelmi feladatok átszervezése kapcsán végrehajtott művelethez mérte.

A tervezett gyakorlat során  nemcsak katonai manővereket fognak végrehajtani, hanem felmérik azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni. Ennek részleteiről a parancsnok többet azonban nem árult el az interjúban.

Szó volt viszont többek között a toborzásról állománybővítésről, valamint a haderőfejlesztésről is. Böröndi azt mondta, hogy

idén a tiszti és az altiszti képzésre bevonultak összlétszáma ötszáz fő, ami a Magyar Honvédség utánpótlásához szerinte megfelelő létszám.

A vezérkari főnök beszélt arról is, hogy a felsőoktatási felvételinél többletpontokat eredményező úgynevezett Önkéntes Katonai Szolgálatot szeptemberben több mint 150 fiatal választotta. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök korábban rendeletben módosította a felsőoktatási felvételi eljárást.

Ennek megfelelően akár 32 extra pont is járhat a felvételin az önkéntes katonai szolgálatért.

Az úgynevezett Egységes alapkiképzési programban további 90 fő vonult be a napokban Kaposvárra és Kecskemétre.

Forrás: 24.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló