Belföld

Kiderült, mit rendelnek leginkább a magyar nők – Mutatjuk

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.21 | 09:48

A nők online vásárlási szokásait és szállítási elvárásait vizsgálta a DODO

Míg Magyarországon a nők leggyakrabban élelmiszert rendelnek a weben, továbbá a ruházati, gyógyászati vagy épp drogériás termékek online beszerzése is kifejezetten népszerű körükben, addig a kisállattartáshoz kapcsolódó cikkekért közel kétharmaduk továbbra is személyesen megy el az üzletekbe.

Bangkok, Thailand – February 12,2017: Samsung showing Amazon apps. Amazon.com, Inc. is an American international electronic commerce company. It is the world’s largest online retailer. Site

A webshopok kiválasztása során kifejezetten fontos szempont a kiszállítás gyorsasága: a nők közel fele szakította már meg a vásárlást abban az esetben, ha a várható kézbesítés időtartamát túl hosszúnak találták. Ez derül ki az aznapi kiszállításra specializálódott, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO legfrissebb, reprezentatív magyarországi kutatásából.

A reprezentatív kutatásban részt vevő nők több mint fele rendszeresen él az online rendelés lehetőségével. A válaszadók több mint harmada havonta többször vásárol élelmiszert webshopokból, közel negyedük pedig rendszeresen az interneten keresztül szerzi be a különböző divatcikkeket. Hasonló népszerűségnek örvend a gyógyszerek és étrend-kiegészítők, valamint a kozmetikai és drogériás termékek házhoz szállítása. A különböző termékkategóriákban a női vevők mindössze 1-3 százaléka vásárol hetente többször online, az élelmiszert kivéve, amely közel 20 százalékos arányával kiemelkedik a többi terméktípus közül. Lakberendezési és kertfelszerelési tárgyakat, valamint elektronikai eszközöket 5 nőből 1 vásárol negyedévente legalább egyszer online, míg sportfelszerelést csak fele ennyien. Amit azonban a női vevők legnagyobb százaléka továbbra is személyesen szeret megvenni, az a kisállatfelszerelés és állateledel – a megkérdezettek több mint fele nyilatkozott ugyanis úgy, hogy szinte sosem vásárol online ilyen termékeket.

Mitől lesz a nők számára tökéletes az online vásárlás?

A 21. századi mentalitásban már nem igazán van helye a várakozásnak, hiszen a „minden azonnal elérhető” hozzáállás a hétköznapi életet is befolyásolja. Ez alapján nem okozhat meglepetést, hogy a megfelelő minőségen és a kedvező árakon túl, online vásárláskor a nők háromnegyede kifejezetten fontosnak tartja a gyors kiszállítást – közel harmaduk 2000 forintot meghaladó plusz díjat is hajlandó lenne ezért kifizetni -, de csupán 38 százalékuk elégedett a kézbesítés jelenlegi sebességével. Az élelmiszerek házhoz szállításakor 3 nőből 1 azt várná el, hogy 90 percen belül megkapja a megrendelt árut, az online ruházati, drogériai, elektronikai és sportfelszerelés-rendelés esetén azonban ez az elvárás némiképp módosul, 2-3 napon belül vagy gyorsabban szeretnék megkapni a megvásárolt terméket.

Hiába a csábító ár vagy a kimagasló minőség, a tavalyi évben a nők közel fele legalább egy alkalommal szakította meg az online vásárlást, mert nem talált a kézbesítési lehetőségek között elég gyors szállítást, és az elmúlt évben több mint negyedük azért nem vásárolt újra egy webáruházban, mert túl hosszúnak érezte a korábbi kiszállítást. A kézbesítési idő mellett, 10-ből 8 nő fontosnak tartja, hogy a rendelése leadásakor ki tudja választani az általa preferált szállítási lehetőséget – a legnépszerűbb az otthonra vagy a munkahelyre kért kézbesítés, illetve a csomagpont. A nők kétharmada továbbá azt is hangsúlyosnak tartja, hogy az általuk kiválasztott időintervallumon belül kapják meg a megrendelésüket, tehát az időablakos kiszállítás kiszámíthatóságát szeretnék élvezni.

Az aznapi kiszállításra specializálódott, nemzetközi okoslogisztikai vállalat, a DODO kutatása alapján kijelenthető, hogy a Magyarországon élő nők többsége rendszeresen rendel webáruházakból – a legnépszerűbb kategória egyértelműen az élelmiszer -, ugyanakkor a kisállattartáshoz kapcsolódó cikkek esetén, közel kétharmaduk továbbra is a személyes vásárlást preferálja.

A női vevők komoly vásárlást befolyásoló tényezőnek tartják a kiszállítás gyorsaságát és azt, hogy mennyire igazodik a saját napirendjükhöz, tehát az online rendeléskor az elérhető kényelmi funkciókat is figyelembe veszik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Elhunyt Sandra Day O’Connor
  • szerző:nuus
  • 2023. 12. 02.
Celeb
Meghalt a Groovehouse tagja
  • szerző:nuus
  • 2023. 12. 06.
Celeb
Kiderült, ki Selena Gomez új párja!
  • szerző:nuus
  • 2023. 12. 08.