Belföld

Visszatér a kötelező maszkviselés? – Az orvos sürget, de senki sem akar lépni

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.22 | 12:48

Az orvos, egészségügyi szakértő úgy látja, Magyarország alulteljesít a mérésekben, így nem tudni, pontosan hol tart most a járvány terjedése. Mint mondta, a növekedés viszont egyértelmű, ezért lépcsőzetes járványkezelési intézkedésekre lenne szükség.

Kunetz Zsombor az ATV Start című műsorában maszkban jelent meg. Ezt azzal magyarázta, hogy szerinte hazánk alulteljesít a mérésekben: míg Ausztriában 80 millió körül van a tesztek száma, Magyarországon ez nem éri el a 7 milliót sem. Nem tudjuk pontosan, hol tart most a járvány, de a növekedés egyértelműen látszik – írja a televízió portálja.

A kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak számát kell figyelembe venni – hangsúlyozta a szakember. A legutóbbi hullám alatt 11-12 ezer kórházi kezelt bedöntötte a magyar egészségügyi ellátást, ezt nem kellene megint elérni, és most már valószínűleg 8 ezer beteg is képes lenne bedönteni, mert annyival kevesebb a létszám az egészségügyi ellátásban.

Szerinte a főpolgármesternek már el kellett volna rendelnie, hogy például a tömegközlekedési eszközökön a maszk kötelező legyen. A tömegközlekedés az a csomópont, ahol nem lehet távolságot tartani, és a zárt zsúfolt tereken is szükség lenne a maszk viselésére – magyarázta Kunetz Zsombor.

Láttad már legújabb videónkat? Ha nem, akkor nézz bele! ↙️

Ismét hangsúlyozta, hogy mivel nincs elég mérés, nem látjuk, mennyire terjed a járvány, ráadásul az oltottság elrejti a vírushordozást, mert nem betegednek meg, ha megfertőződnek. Úgy látja, nem kellene eljutni a teljes lezárásig, lépcsőzetes járványkezelési rendelkezéseket kellene meghozni, és akkor ez talán megelőzhető.

A korábbi hullámok alatt a kórházakban kényszermegoldások voltak, normál kórtermeket neveztek ki intenzív kórtermeknek, a személyzet nem volt hozzá elég, de nem tud róla, hogy jobban felkészítették volna a kórházakat a nyáron egy következő hullámra. Ha felkészülünk, úgy járunk, mint Ausztria, 10 ezer halottunk lenne sajnos, de nem 30 ezer, és nem állna le az ellátás és nem nőnének a várólisták brutális mértékben – fogalmazott a szakember.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló