Belföld

Visszafordíthatatlan károkat okozhat ez a kormányrendelet

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.04 | 17:18

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója felhívja a figyelmet a környezetvédelmi hatósági szerződésekre vonatkozó új kormányrendelet veszélyeire.

A rendelet lehetővé teszi, hogy környezetszennyező üzemek és akkumulátorgyártók elkerüljék a szankciókat, helyette pedig környezetvédelmi hatósági szerződéseket köthessenek a szennyezés megszüntetésének intézkedéseiről.

“A rendelet jelenlegi tartalmát, célját, valamint potenciális alkalmazási körét tekintve alkalmas lehet arra, hogy visszafordíthatatlan negatív környezeti hatásokat okozzon és ezzel a jelen és a jövő nemzedékek érdekeit egyaránt hátrányosan befolyásolja”

– áll a figyelemfelhívásban.

A jövő nemzedékek szószólója felhívja a figyelmet arra, hogy ez a rendelet visszafordíthatatlan negatív környezeti hatásokat okozhat, és sérti az alapvető jogokat és alapjogi értékeket. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a szennyező üzemek ne fizessenek pénzbírságot vagy ne függesszék fel működésüket a szennyezés miatt, ami súlyosan veszélyezteti a környezetet és a jövő generációit.

Bándi Gyula úgy véli, hogy a rendelet nem veszi figyelembe az  állam kötelességét a környezet védelmére, valamint az alapjogok védelmét az alkotmányban rögzített szinten. A rendeletben foglaltak ütköznek az alapjogok és alapjogi értékek védelmével, és nem felelnek meg az alapjogokkal és az eljárásjogokkal kapcsolatos elvárásoknak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló