Belföld

Visszafordíthatatlan károkat okozhat ez a kormányrendelet

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.04 | 17:18

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója felhívja a figyelmet a környezetvédelmi hatósági szerződésekre vonatkozó új kormányrendelet veszélyeire.

A rendelet lehetővé teszi, hogy környezetszennyező üzemek és akkumulátorgyártók elkerüljék a szankciókat, helyette pedig környezetvédelmi hatósági szerződéseket köthessenek a szennyezés megszüntetésének intézkedéseiről.

“A rendelet jelenlegi tartalmát, célját, valamint potenciális alkalmazási körét tekintve alkalmas lehet arra, hogy visszafordíthatatlan negatív környezeti hatásokat okozzon és ezzel a jelen és a jövő nemzedékek érdekeit egyaránt hátrányosan befolyásolja”

– áll a figyelemfelhívásban.

A jövő nemzedékek szószólója felhívja a figyelmet arra, hogy ez a rendelet visszafordíthatatlan negatív környezeti hatásokat okozhat, és sérti az alapvető jogokat és alapjogi értékeket. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a szennyező üzemek ne fizessenek pénzbírságot vagy ne függesszék fel működésüket a szennyezés miatt, ami súlyosan veszélyezteti a környezetet és a jövő generációit.

Bándi Gyula úgy véli, hogy a rendelet nem veszi figyelembe az  állam kötelességét a környezet védelmére, valamint az alapjogok védelmét az alkotmányban rögzített szinten. A rendeletben foglaltak ütköznek az alapjogok és alapjogi értékek védelmével, és nem felelnek meg az alapjogokkal és az eljárásjogokkal kapcsolatos elvárásoknak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
VV Gigi elképesztő dologra készül
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.