Belföld

Akkora változás jön a magyarok boltokban, amekkorára már rég volt példa

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.05 | 11:18

A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként 50 forint visszaváltási díjat kell majd fizetni.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a kötelező visszaváltásról szóló rendelet – vette észre a 444.hu.

Fotó: Pixabay

Ebből kiderül az is, hogy az érintett termékek csomagolásának mennyi lesz a betétdíja:

A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként 50 forint visszaváltási díjat kell majd fizetni.

A kötelezően visszaváltási díjas, de újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg. Ebbe a kategóriába – a tej és tejalapú italtermék kivételével – minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik majd.

Emellett a szabályozás nem vonatkozik az egyedi formájú, automatával nem visszaváltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság – a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.

A jogszabály átmeneti időszakot biztosít 2024. június 30-ig.

Az átmeneti időszakban nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken.

Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

Forrás: 444


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló