Belföld

A Margit-sziget dallamos vize, a Zenélő kút története

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.07 | 15:18

A Margit-szigeti zenélő kút felújítva csalogatja dallamaival a látogatókat. A mintájául szolgáló marosvásárhelyi Bodor-kút idén lenne kétszáz éves.

A Bodor-kút avagy zenélő kút az őszi napsütésben a Margit-szigeten (1966)

Van gyógyvíz és hétköznapi szomjoltó. De gyönyörködtető víz jóval kevesebb akad. Legjobb példája ennek az 1936 óta a Margit-sziget északi részén található Zenélő kút, mely a friss víz mellett dallamaival a kultúrszomj kielégítését is szolgálja. Nem csoda, hiszen a Margit-sziget régóta becses helye a kikapcsolódni vágyóknak, az egykori költők és írók pihenőhelye ma sem feledkezik meg nemes hivatásáról.

2014 ősze óta újra régi pompájában csodálható és hallgatható a sziget éke. A felújítás során rendbe hozták az 1930-as évek dereka óta a Margit-sziget északi részén található Zenélő kutat, mely a Marosvásárhely főterén 1820 és 1822 között felépített Bodor-kút hű másolata. Az 1911-ben lebontott eredeti kút Bodor Péter székely ezermesterről kapta a nevét.

A Margit-szigeti Zenélő kút Bodor Péter székely ezermester 1820-22-ben Marosvásárhelyen épített kútjának másolata (1959)

A népszerű látványosság a második világháborúban súlyosan megsérült, csak 1954-ben állították helyre Pfannl Egon építész tervei alapján. A zenélő szerkezet az 1997-ben végzett újabb rekonstrukció után lett működőképes. A régi dallamtöredékek alapján megírt, középkori magyar motívumokat felidéző 12 részes zenei anyagot Csányi Attila zeneszerző állította össze. A kupola Neptun-szobra 24 óra alatt fordul körbe, és az alatta található óraszerkezettel együtt a pontos időt mutatja. A szobor forgása összhangban van a Nap mozgásával és mindig arra felé tekint.

Javítják a Margit-szigeti vízesés medrének repedéseit. Hátul a Bodor-kút avagy Zenélő kút (1963)

A zenei program igen változatos. Minden egész órában más-más középkori ihletésű magyar dallam csendül fel, minden fél órában négyharsonás szignál szólal meg. Háromnegyed óránként pedig rövid ismertető hangzik el a kútról. A kút földszintjén elhelyezett három tordasi vörös mészkő falikútból a nappali órákban – a téli hónapok kivételével – ivóvíz folyik.
A Zenélő kút méltán tarthatna számot az idő kútja elnevezésre is, hiszen történelmi korokon átívelően csörgedezett belőle a hűsítő víz. A Fővárosi Önkormányzat által 1997-ben az építmény oldalán elhelyezett emléktábla össze is foglalja ezt a példás igyekezetet:

E kút hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820–22-ben Marosvásárhelyt épített és 1911-ben lebontott kútjának. Újraépítette a Fővárosi Közmunkák Tanácsa. Rekonstruálták Páll Andor és Jankó Gyula. Tatarozta és helyreállította a Városi Tanács. Fővárosi Önkormányzat 1997. Tarlós István főpolgármestersége alatt 2014-ben teljesen felújították.

A Zenélő kút 2015-ben

A legutolsó felújítást követően a zenélő kutat 2014 szeptemberében adták át a nagyközönségnek – a szintén megújult, vele szomszédos Japánkerttel együtt. A Margit-szigeten az 1970-es években alakították ki a Szikla- és Japánkertet. A Zenélő kút mellett a Margit-sziget déli részén található egy zenélő szökőkút is, melyet a helyreállítást követően 2013-ban adtak át.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló