Belföld

Nagy változás élesedik: nem lesz strand és kemping a Balatonnál

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.12 | 16:50

Az új építészeti törvény szigorúbb szabályokat állapítana meg a Balaton térségére vonatkozóan is.

A tervezet szerint eltörölnék a strand és kemping fogalmát, amit a Magyar Építész Kamara területrendezési tagozata aggályosnak tart. Úgy vélik, ez a változás veszélyeztetheti a rendeltetésszerű használatot. A Balaton parti területek fragmentált szabályozását sem tartják jó ötletnek, mivel a köz- és magánfunkciók összehangolása nehéz lenne, hacsak nem kezelik a Balaton partvidékét egységes egységként.

Az építészeti törvénytervezetben szereplő javaslat szerint a tó körüli zöldterület legalább 10 százalékos arányban kellene, hogy álljon a beépítésre szánt területekhez képest. Az érintettek kifogásolják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentését, és a magánfürdőházak építését a tómederben sem támogatják.

A törvénytervezet arról is rendelkezik, hogy a kormány jogot kap a Balaton vízparti területek és a területfelhasználás szabályozását rögzítő Vízparti Terv meghatározására, az építési előírások bevezetésére a vízparton, valamint a kikötők létesítési feltételeinek meghatározására. Emellett a kormány szabhatja meg a csónakkikötőkkel kapcsolatos természetvédelmi követelményeket is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló