Belföld

Szinte hihetetlen de tavaly 15 milliárd euróval nőtt a magyarok pénzügyi vagyona

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.13 | 08:18

A magyar háztartások bruttó pénzeszközállománya tavaly 11,9 százalékkal 14,8 milliárd euróval emelkedett

Ezzel párhuzamosan felgyorsult az adósságállomány növekedési üteme is, amely a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemben bővült – derül ki az Allianz Globális Vagyonosodási Jelentéséből.

Az MTI-nek szerdán küldött összegzés alapján a globális biztosítótársaság 60 ország háztartásának vagyoni és adóssághelyzetét elemző kutatása azt mutatja, hogy Magyarországon pénzügyi eszközökbe tavaly nettó 14,8 milliárd euró áramlott, amely kétszerese a hosszú távú átlagnak. Az egy főre jutó nettó pénzeszközállomány 18 060 euró volt, ezzel Magyarország a 29. helyre került a leggazdagabb országok rangsorában.

Mindhárom eszközosztályban – részvény, bankbetét, biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök – jelentősen nőtt a magyarok megtakarítása. A részvényekben, befektetési jegyekben és más, tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírban tartott megtakarítások 37 százaléka értékpapírokba áramlott, ami a teljes vagyonportfólió 55 százalékát tette ki.

A biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök állománya 7,8 százalékkal, a bankbetéteké 10,8 százalékkal emelkedett tavaly. Előbbi eszköztípus aránya a lakossági vagyonportfólión belül 7 százalék, utóbbi 28 százalék volt.
A lakosság pénzügyi vagyonának bővülésével párhuzamosan felgyorsult az adósságállomány növekedési üteme: a 14 százalékos éves növekedésre a 2008-2009-es gazdasági válság óta nem volt példa.

Az adósságráta (a kötelezettségek GDP-hez viszonyított százalékos aránya) viszont szerény, 25 százalékos szinten maradt, amely jóval a szomszédos országokban mért szint alatt volt.

Az Allianz elemzése szerint a háztartások globális pénzügyi vagyonnövekedése 2021-ben 10 százalékkal, 233 ezer milliárd euróra emelkedett. Az elmúlt három évben a vagyonportfólió értéke mintegy 60 ezer milliárd euróval bővült, amely az eurózóna két éves GDP-jének megfelelő összeg.
A tavalyi vagyonnövekedés fő motorja a dübörgő részvénypiac volt. Az értékpapírvagyon 15,2 százalékkal emelkedett, míg a bankbetétekben lévő megtakarítások értéke 8,6 százalékkal, a biztosítási és nyugdíjpénztárakban lévő eszközállomány pedig 5,7 százalékkal nőtt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló