Belföld

Eltűnhet a boltok polcairól sok magyar kedvence, egy vagyonért se lehet majd hozzájutni

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.14 | 09:22

A 35 százalékosra duzzadt élelmiszerinfláció egyik nagy vesztese az édességipar, egyre több nagy, régi hazai kedvenc gyártásával kell leállni.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, jelenleg készlethiány van a Pilóta kekszből, ami a kiskereskedelmi és a viszonteladói csatornáik „túlnyomó többségét” is érinti.

Nagy pofon ez a magyaroknak: eltűnt a legtöbb boltból a Pilóta keksz, jöhet a tartós készlethiány

Nem ez azonban az egyetlen baj az édességpiacon.

“Az édességek minden jellemző összetevője jelentősen drágult a világpiacon. A Kereskedelmi Világszervezet intervenciója és az Európai Unió cukorpiaci rendtartása nyomán 2006 és 2017 között csaknem felére csökkent az európai cukorgyárak száma és termelése, térségünk így exportőrből importőrré vált. Több más tényező – a fogyó répaültetvények, a klímakrízis, a növénybetegségek, a répa és a kukorica hozamcsökkenése – is közrejátszik abban, hogy a cukor és az izoglükóz (kukoricaszirup) kínálata egyre kisebb, miközben a behozatal a magas vámok és a szűkös kvóták miatt akadozik. Magyarországon a kukoricának horror éve volt az idei”

– mondja Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (Hunbisco) főtitkára a Pénzcentrumnak adott interjújában, aki szerint így aggasztó, hogyan tudja az iparág kiszolgálni a megnövekedett karácsonyi igényeket.

Akárhogy is, egy dolog biztos: sok magyar számos kedvence tűnhet el a polcokról, és ami megmarad, az is horrorárba kerül majd.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.