Belföld

Hatalmas bejelentés: mentőövet ígér a kormány a tegnap megszívatott napelem telepítőknek

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.14 | 20:08
  • trendindex: 4

Háztartási akkumulátorokra ígér támogatást az illetékes államtitkár.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a napelem rendszerekhez kapcsolódó háztartási akkumulátorokról tett közzé bejegyzést pénteken a Facebookon – írja a Telex.

„Ezek telepítését a kormány is ösztönözni fogja egy energiatárolói támogatási program indításával, amint az európai uniós források elérhetővé válnak”

A kormány csütörtökön jelentette be,

hogy az újonnan csatlakozó lakossági napelem rendszereknél felfüggesztik a megtermelt áram hálózatba táplálásának lehetőségét. Azok, akik ezután terveznek napelemrendszert kiépíteni, csak saját célra használhatják a megtermelt áramot. A dolgot jó szokásuk szerint az Európai Unióra próbálták ráfogni, de az igazság az, hogy a „rezsicsökkentés” nevű fideszes politikai termék egy évtizede lehetetlenné teszi a közműhálózatok igényeknek megfelelő karbantartását-fejlesztését.

Az államtitkár szerint a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti

a napelem-telepítés engedélyeztetését, de ezzel együtt különösen fontos, hogy a megnövekvő mennyiségű megújuló villamosenergia-termelés mellett fenntartható maradjon a hálózat stabilitása és az ellátás biztonsága, ezért is függesztik fel a betáplálást.Steiner az újonnan belépő napelemeseknek azt ajánlja, hogy telepítsenek akkumulátort is a rendszer mellé, annak érdekében, hogy a megtermelt energia akkor is rendelkezésre álljon, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését. Ebben

a kormány támogatási programmal is segít majd, „ha megjön az EU-s pénz”.

Steiner azt írta, a betáplálás felfüggesztése várhatóan addig tart, amíg a hálózatfejlesztés és a kiegyenlítés utoléri a megújuló rendszerek növekedése miatti igényeket. Magyarország már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint 1,5-szeresével, kb. 3,3 gigawatt működő napelemes kapacitással rendelkezik és a 2030-ra tervezett 6 gigawattos célszámot jóval hamarabb eléri.

Hatalmas bejelentést tett a kormány: Ez átformálhatja az életünket


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.