Belföld

Kutatás indult a középkori magyar sörfőzés hagyományának felélesztésére

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2022.10.15 | 07:18

Szakirodalmi kutatások és sörfőzési kísérletezések indultak a középkori magyar sörfőzés hagyományának felélesztésére - közölte Pelles Márton sörfőző a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának  (PSAT) Szegeden tartott konferenciáján pénteken.

A kísérletezés és a kutatás arra fókuszál, hogy “fel tudnak-e támasztani” olyan középkori magyar sörtípusokat, amelyek a mai fogyasztók számára is élvezetes sörökké tudnak válni.

Kiemelte, hogy vannak olyan kiadványok, amelyekben a középkori Magyarország sörtípusai és azoknak fűszerei szerepelnek. A kísérletekből pedig az derül ki, hogy melyik fűszerekkel működne ma is jól a sörfőzés, és melyekkel nem.

Bízom benne, hogy a jövőben lesz olyan főzde, amelynek üzemeltetői meglátják a lehetőséget a középkori magyar sörökben

– hangsúlyozta Pelles Márton.

Az 1500-as évek elejétől korlátozták a sörök fűszerezését a komlóra, de korábban, a középkori Magyar Királyságban különböző fűszereket is használtak, például köménymagot, gyömbért és borsikafüvet is. A magyar sörfőzés hagyományáról elmondta, hogy már az Árpád-korban több liter sörrel adóztak évente házanként a magyar jobbágyok, a dömösi prépostság pedig évi csaknem 16 ezer liter sört adózott. A 14. században kialakultak az első sörfőzdék, de később, a török idők után a német sörhagyományok vették át az uralmat, és a magyar történelmi sörfőzés egy kissé feledésbe merült.

Éppen ezért tesznek kísérletet arra, hogy hagyományos sörfajtákkal élesztenék újra a történelmi magyar sörfőzést

– húzta alá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló