Belföld

Nem elég óvatosak a magyarok – aggasztó módon emelkedik a a szennyvíz koronavírus koncentrációja

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.19 | 09:48

A koronavírus ellen beoltott 5,8 millió felnőttkorú magyar állampolgár fele május óta nem kapott újabb oltást, így hamarosan letelik a 6 hónapos elméleti védettségi idő.

Az Ipsos legfrissebb kutatása szerint a 18 év felettiek 39 százaléka biztos, további 40 százalék valószínűnek tartja a negyedik hullám kialakulását, míg tízből mindössze egy lakos nem lát erre esélyt. Összességében erősödtek a félelemek a két hónappal ezelőtti méréshez képest.

Az egyes társadalmi szegmensek közül a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők közel negyede (24%) valószínűtlennek tart egy újabb megbetegedési hullámot. Szintén szkeptikusabb az átlagnál a vírus felfutásával kapcsolatban a legfiatalabb felnőttek korosztálya: a 18-29 évesek 17 százaléka nem tartja elképzelhetőnek, hogy megismétlődjenek a korábbiak. Velük szemben a 60 év felettiek állnak, körükben csak 4 százalék véli úgy, hogy nem lesz őszi hullám, míg 48 százalék biztos annak kialakulásában.

Az idősebbek védekezési gyakorlata a fentiekkel párhuzamosan nagyobb fegyelmezettséget mutat, mivel valamennyi személyes óvintézkedést az országos átlag felett alkalmaz a korosztály: 63 százalékuk még jelenleg is visel arcmaszkot legalább alkalmanként, 72 százalék kifejezetten ügyel a rendszeres kézmosásra, 27 százalék távol tartja magát a tömegközlekedéstől, illetve 32 százalék a személyes kontaktusokat is kerüli.

A teljes lakosságot továbbra is növekvő mobilitás és enyhe fegyelem jellemzi.

Ugyan a magyarok valószínűsítik a járvány felfutását, úgy tűnik megbíznak a vakcinák jelentette védelemben, és nem az életük korlátozásában látják a biztonság zálogát.

A szennyvíz SARS-CoV-2 koncentrációja továbbra is lassú ütemben, de folyamatosan emelkedik. A vizsgált városok közül emelkedő tendencia jellemző Miskolcon, Salgótarjánban és Székesfehérváron, míg csökkenő tendencia figyelhető meg Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A vizsgált többi városban a tendencia stagnáló.

A szennyvíz koronavírus koncentrációja Miskolcon már az emelkedett, 15 mintavételi helyen a mérsékelt, 6 városban pedig alacsony kategóriába esik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló