Belföld

Vasárnaptól megint nehezebb lesz az életünk, nyakunkon az óra-átállítás

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.28 | 09:47

Március utolsó vasárnapján indul a nyári idő, október utolsó vasárnapján pedig visszatérünk a télire.

Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette, hogy rengeteg gyertyát megspórolhatnánk a világításon, ha óráinkat időről időre a Nap járásához igazítanánk. Az ötlet később is többször felmerült, de csak az első világháborúban jelentkező nyersanyaghiány okán vált gyakorlattá, akkor is csak átmenetileg.

A lényeg, hogy a nyári félévben az óramutatókat eggyel előrébb tolták, így jobban kihasználták a világos periódust, megszületett a nyári időszámítás. Télen viszont visszatértek a normál időhöz, eggyel visszatekerték a mutatót, ezt nevezzük ma téli időszámításnak – írja a 24.hu.

A második világháború ismét a téli és nyári időszámítás váltogatására kényszerített sok országot, a XX. század második felében pedig a legtöbben állandósították.

A jelenlegi rendszer szerint március utolsó vasárnapján indul a nyári idő, október utolsó vasárnapján pedig visszatérünk a télire. Utóbbi idén október 30-ára esik, azaz most vasárnap:

hajnali 3-kor 2 órára állítjuk vissza az órákat, innentől kezdve egy órával később áll be este a sötétség, de reggel ennyivel előbb kel a nap.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.