Belföld

Magyar családokkal fizetteti ki a Fidesz az oroszok háborúját

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.31 | 11:58

Kiderült: az orosz gáz most éppen ötször drágábban érkezik Magyarországra, mintha Nyugatról venné a Fidesz.

A Fidesz egyik rosszul öregedő állítása az ezer közül az, hogy az orosz gáz ötödannyiért érkezik Magyarországra, mint ami a piaci ár lenne. Jelenleg ötszörös áron veszi a gázt a Fidesz kormány Oroszországtól – írja a G7 gazdasági portál. A lap elemzése szerint a Magyarországra érkező orosz gáz árával kapcsolatban

Vlagyimir Putyin még idén februárban állította,

hogy országunk a piaci ár ötödéért importálja az orosz gázt. Az orosz-magyar megegyezés nem fix árat jelent: az orosz gáz ára általában a tőzsdei árakhoz igazodik, egy kissé eltolva. A holland gáztőzsdei árakhoz viszonyítva hazánkban két hónappal később jelenik meg a változás. Nemrég a tőzsdei árak lekövetését Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is elismerte.

Amikor tavaly tényleg megemelkedett az orosz import gáz ára,

akkor egy darabig ténylegesen olcsóbban kaptuk, mint ami a piaci ár volt. A legnagyobb különbség tavaly decemberben lehetett, szemben Putyin kijelentésével, aki februárban hangoztatta a gázár ötödét Magyarország esetében.

Hasonlóan működik a gyakorlat akkor is, ha a gázárak hirtelen nem felfelé, hanem lefelé zuhannak, mint most. A gazdasági lap szerint ha a kéthónapos elcsúszást vesszük most is figyelembe, akkor most érkezik legdrágábban a gáz hazánkba a tőzsdei viszonyokhoz képest, hiszen

augusztusban tetőztek az árak, majd utána rohamosan lecsökkentek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Magyarországra érkező orosz gáz átlagára köbméterenként 900 forint körül lehet, amíg a tőzsdén az előző heti mélyponton 120 forint volt a köbmétere. Így jelenleg a piaci ár ötszörösét fizetjük érte.

A beszerzést szabályozó kormányrendelet szerint a vásárlást 1,85 milliárd eurónyi hitelből finanszírozzák, így nagyjából 740 milliárd forint a teljes mennyiség, ami köbméterenként 1000 forint feletti ár a lap számításai szerint.

A nap legjobb híre: esik a gáz ára az enyhe időnek köszönhetően


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló