Belföld

Jöhet a feketeleves a magyaroknak: Eltűnhet a magyar hagyma és krumpli a boltokból

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.05 | 16:18

Nehéz döntés előtt állnak a hazai kertészetek.

A magas energiaárak miatt sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, a betárolás költsége ugyanis nagyon megugrott az elmúlt hónapokban. Az év végére eltűnhetnek a kínálatból a hazai gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya is – írja a VG.hu.

Alexas_Fotos / Pixabay

 

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a lapnak elmondta: télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba. A szakember szerint ugyanakkor idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban.

Kritikus időszak előtt állunk, az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt

– mondta a lapnak a szakember.

Rendhagyó főzőműsorunkban egy kétezer éves receptet főzünk, és kóstolunk meg. Rendhagyó múltidézés, melyet nem érdemes kihagynod!


Ledó Ferenc szerint a termelők joggal tartanak attól, hogy a megnövekedett tárolási költségeket jövőre már nem tudják beépíteni az árakba. Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén.

Most mindenki szabadulna az árutól, az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét

– hívta fel a figyelmet a szakember. Majd hozzátette: egyelőre kevés a korszerű tároló itthon, azonban azok a termelők is meggondolják, hogy használják-e, akik rendelkeznek ilyen kapacitással.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló