Belföld

Szigorítás jön a dohányboltokban – Megszólalt a minisztérium is

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.18 | 11:18

A 18 éven aluliak dohánytermékkel való kiszolgálása még mindig nagyon nagy problémát jelent.

A szaktárca ugyan még nem tudja, hogy mikor lép hatályba az friss rendelkezés, viszont azt már elárulták, a kiskorúakat kiszolgáló trafikosok az eddigieknél súlyosabb büntetésekre számíthatnak.

Pixabay

Mindenféleképpen hangsúlyozni kell, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a dohánytermékek árusítása helyéül szolgáló trafikok működésében komoly szigorítás várható, ugyanis a 18 éven aluliak dohánytermékkel való kiszolgálása még mindig nagyon nagy problémát jelent – válaszolta a Blikk megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya.

Ugyan a tárcánál még nem tudták megmondani, mikor lép hatályba az új rendelkezés, ám azt kilátásba helyezték, hogy

magasabb pénzbírságra és hosszabb zárva tartásra, vagy akár az engedélyük elvesztésére is számíthatnak azok a trafikok, melyek kiskorúakat szolgálnak ki dohánytermékkel.

Ha ugyanis egy dohányboltról kiderül, hogy így tett, az eljáró hatóság egy időre bezárhatja – ez a zárva tartási idő növekszik majd a szigorított szabályozással. Ismétlődő szabálysértés esetén pedig a trafik üzemeltetési jogának visszavonása is opció lesz.

A minisztérium közlése szerint a dohánytermékeknél a magyar kormány folyamatosan vizsgálja az árváltozás lehetőségeit. Az is kiderült, hogy a dohánytermékeket a jövőben is csak az erre kijelölt üzletekben, tehát trafikokban lehessen beszerezni, és ez vonatkozik az új generációs dohánytermékekre is: a hevítéses és elektromos cigarettákra is.

A kormány célja, hogy ezeknek az internetes beszerzési lehetőségeit megszüntessék, és csak ellenőrzött körülmények között, a trafikokban történhessen meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló