Belföld

Kirúgja Orbán alól a sámlit az Európai Parlament

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.24 | 12:48

Hivatalosan is beleáll a tagállamok vétójának jelentős korlátozásába az Európai Parlament.

Elfogadta az EU reformját érintő javaslatokat az Európai Parlament szerdai ülésnapján. A kezdeményezések az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat eredményeit tükrözik – írja a hvg. A Néppárt parlamenti frakciójából kikukázott Fidesz retteg a „lobbierejüket” többek szerint zsarolási potenciáljukat lenullázó tervtől. Szerintük ezek a felvetések „nem időszerűek”.

A Parlament szeretné, ha

a reformokkal nőne az Európai Unió cselekvőképessége,

az uniós polgárok szavának pedig nagyobb súlya lenne. A képviselők legfontosabb javaslatai a következők:

  • kétkamarás rendszer és új szavazási rendek a Tanácsban a patthelyzetek elkerülésére, több döntés minősített többség és rendes jogalkotási eljárás alapján;
  • a jogalkotás kezdeményezésének joga, valamint társjogalkotói jogkör a Parlamentnek a hosszú távú költségvetés kialakításában;
  • a Bizottság (átnevezve „Európai Végrehajtó Testületnek”) tagságára vonatkozó szabályok teljes felülvizsgálata, ideértve a Bizottság elnökének megválasztását is (a jelölés joga a Parlamenté, a jóváhagyásé pedig az Európai Tanácsé lenne, vagyis éppen fordítva, mint jelenleg), valamint lehetőség a Bizottság elnöke számára, hogy a biztosi kollégium tagjait politikai preferenciák alapján, ugyanakkor a földrajzi és demográfiai egyensúlyt szem előtt tartva válassza ki;
  • lényegesen nagyobb átláthatóság a Tanácsban azáltal, hogy jogalkotási kérdésekben közzéteszik az egyes tagállamok álláspontját; valamint
  • a polgárok akaratának jobb érvényre juttatása megfelelő részvételi mechanizmusok létrehozásával és az európai politikai pártok szerepének fokozásával.

A képviselők

több uniós hatáskört adnának a környezetvédelmet érintő kérdések kezelésére

is. Az EU hatáskörébe utalnának olyan, jelenleg kizárólag tagállami szinten kezelt területeket is, mint a népegészségügy, a polgári védelem, az iparpolitika és az oktatás. A már most is megosztott uniós hatáskörök kiterjesztését javasolják továbbá az energiaügy, a külügyek, a külső biztonság és védelem, az EU külső határaira irányuló politika, valamint a határokon átnyúló infrastruktúra területén.

A Fidesz képviselői a javaslat ellen szavaztak.

A Xiaomi hordozható fotónyomtatója egy remek karácsonyi ajándék lehet – Mutatjuk

Közleményük szerint az Európai Parlament „a tagállamok érdekeit súlyosan sértve” egy „centralizált európai szuperállamot” kíván létrehozni.

„A tagállamok polgárai erős tagállamokat és erős Európát akarnak. Amennyiben csökkentjük a tagállamok jogosítványait, úgy Európát is gyengítjük. Ma számos kérdés foglalkoztat bennünket, ahol megoldást kell találnunk. Háború, migráció, Európa gyenge versenyképessége. Ezek megoldása jelenleg sürgetőbb, mint a szerződések módosítása” – fogalmazott a fideszes képviselőcsoport nevében Trócsányi László.

Trócsányi fideszes igazságügy miniszterként

rengeteget tett a szabadságjogok magyarországi korlátozásáért,

mielőtt pártja a teljesen lehasznált jogtudóst kivonta volna a hazai pártpolitikából és Brüsszelbe küldte, ahol azonban sajnos bebukta az uniós biztosi megbízatást is.

Az EU spanyol elnöksége várhatóan decemberben terjeszti az állam- és kormányfők tanácsa elé a javaslatokat.

Orbán megszólalt a Fidesz-KDNP-ről: A mi kormányunk nindzsa-kormány


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló