Belföld

Drága lesz a karácsony: ki tudja ezt már megfizetni? – egekben a dió ára

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.26 | 10:18

A dióbél ára 10-12 százalékkal nőtt a múlt évhez képest, a fogyasztók 3200-4000 forint közötti árakon találkozhatnak a terménnyel a piacokon

Termesztés szempontjából átlagos évet zártak a gazdák, ennek ellenére a tavalyihoz képest 10-12 százalékkal emelkedhet a dió ára. A karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen alapanyagáért 4000 forintot is elkérhetnek a piacokon kilónként.

Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek:

az idén a tavaszi fagyok, az aszály és a dió kártevője okozta a legnagyobb fejtörést a termelőknek, összességében azonban nem lett rossz a termés, az elmúlt években megszokott 10-12 ezer tonna kerülhetett a raktárakba.

Az üzemi körülmények közt gazdálkodók bizonyos rovarölő szerekkel sikeresen tudnak védekezni a fúrólégy ellen. Ez azonban nincs ingyen, az elmúlt öt évhez képest jelentősen növeli a termelők kiadásait. Az idén ráadásul nemcsak a növényvédelem került többe, szinte minden költségtényező, ami a termelőket érinti – a munkabér, az üzemanyag, a műtrágyák – emelkedett. Ez mutatkozik meg a dió árában. A szakember szerint

a piaci árakra az is hatással van, hogy a dióburok-fúrólégy kártétele miatt az otthoni kertekben megtermett dió mennyisége csökkent.

A dióbél ára 10-12 százalékkal nőtt a múlt évhez képest, a fogyasztók 3200-4000 forint közötti árakon találkozhatnak a terménnyel a piacokon.

Forrás: Magyar Nemzet


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló