Belföld

300 diák kerül utcára, mert a fideszes államtitkár megszünteti a gimnáziumukat

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.27 | 15:58
  • trendindex: 3

Igazmondó Maruzsa megint nagyot megy, a szeptemberben kilakoltatott soroksári Qualitas gimnázium kálváriája folytatódik.

Elutasította a Qualitas gimnázium működési engedélyének módosítását a Fővárosi Kormányhivatal. A dolog az intézmény igazgatója, Ott Ferenc és Kovács György Gergely kuratóriumi elnök közleményéből derült ki.

A kormányhivatal a döntést azzal indokolta, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára (akinek egy korábban kiszivárgott e-mailjéből kiderült, hogy nagy bajban lennének, ha mindig az igazat kellene kommunikálniuk) nem támogatta a kérelmet. Az államtitkárság szerint azt már május 31-ig kellett volna előterjeszteni, miközben a kiürítésre szeptember 12-én került sor.

„Közel 300 tanuló, köztük 70 végzős és több mint 20 pedagógus

kerülhet önhibáján kívül az utcára” – közölték, hozzátéve, hogy a történtek miatt petíciót indítanak.

Szeptember 12-én a rendőrség és a végrehajtók is kiszálltak tanítási időben az alapítványi fenntartású középiskolához. Kiürítették az épületet, a diákokat és az intézmény dolgozóit pedig hazaküldték, mondván: tartozás miatt az ingatlant elárverezték,

az épület már másé, így ott többé már nem lesz tanítás.

Bár az iskola fenntartója a bíróságon támadta meg a végrehajtási eljárást, kifogásolta az árverés kitűzését és az ingatlan felértékelését – szerintük 40 százalékkal alul értékelték –, ezt a bíróság elutasította.

A gimnázium a kiürítés után azonnal felvette a kapcsolatot a Budapest Főváros Kormányhivatala Hatósági és Oktatási Főosztályával. Ott azt javasolták, hogy mielőbb adjanak be működési engedély módosítása iránt kérelmet. Az országos botrányra is tekintettel teljes támogatásukról biztosították az intézményt. Jelezték, hogy a működési engedély módosítása érdekében minden jogszerű támogatást, szakmai tanácsot megadnak.

A kérelmet a kiürítést követő harmadik napon adták be,

ezen a héten megtalálták az új helyszínt. A csepeli iskolaépület bérbevételéről pedig szeptember 22-én meg is állapodtak. Az intézmény fenntartója október 6-án teljesítette a kormányhivatal által előírt összes irat, igazolás, szabályzat csatolását, így a működési engedély módosítása iránti kérelem hiánytalanul rendelkezésére állt. Mint közölték, a kormányhivatal a Népegészségügyi Osztályt és a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot felkérte a csepeli iskolaépület ellenőrzésére, és a szakhatóságok megfelelőnek találták azt.

Szerintük alaptalan, hogy már májusban sejthették volna,

hogy sor fog kerülni a gimnázium végrehajtó általi kiürítésére. Akkor még nem volt jogerős az árverés, annak jogerősítését csupán augusztus végén kapták meg – írja a hvg. „Látható tehát, hogy a kormányhivatal egy teljesíthetetlen feltételhez kötötte a működési engedély módosítása iránti kérelmünket” – áll a közleményben. Mint írták, 2023 tavasza óta számos alkalommal kérték Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány támogatását a bizonytalan helyzet megoldásában, de nem jártak sikerrel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló