Belföld

Ismét belenyúl az energiaárakba az Orbán-kormány

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.03 | 14:18

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Mfor számára közleményben foglalta össze a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás lényegét.

Fotó: Pixabay

Az Mfor szerint a MEKH a Magyar Közlöny legfrissebb számában tisztázta, hogy a jelentősen megnövekedett betáplálásirányú csatlakozási igények „jelentős hálózatfejlesztési beruházásokat tesznek szükségessé”.

Mint írják, a rendeletmódosítás révén a közcélú hálózatra csatlakozni kívánók csatlakozási díjai a jövőben átláthatóbban lesznek kiszámíthatók. Az új módszertan ugyanis egyértelmű különbséget tesz aközött, hogy közvetlenül vagy közvetetten indukált hálózatfejlesztések beruházási költségeiről van szó.

A módosítás emellett átmeneti kedvezményt is jelent a villamosenergia-tárolóra is kiterjedő csatlakozási igények díjából.

A rendeletmódosítás elősegíti a finanszírozás kiegyensúlyozását, ösztönzi a hálózatkihasználtság növelését, miközben csökkenti a hálózati engedélyesek adminisztrációs terheit és a hálózati költségek rendszerhasználati díjakkal fedezendő részét is

– közölte az energiahivatal.

Forrás: Index.hu, Mfor


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.