Belföld

Megfizethetetlen lett a kenyér – szorítóban a pékek

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.03 | 14:18

A pékségek száma az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, viszont az energiaár-emelkedéssel ez a lendület teljesen megtört, most inkább az a jellemzőbb, hogy a vállalkozások a már meglévő üzleteiket korszerűsítik, átalakítják, hogy ki tudják gazdálkodni a rezsiköltségeket.

Az energiaárak elszabadulása miatt sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram, és fagyasztani sem kell a termékeket. A kereslet már valamelyest visszaesett, de a következő év elejére akár 10-15 százalékos fogyasztáscsökkenést is elképzelhetőnek tart a sütőipar, árat viszont már nem igazán tudnak emelni – írja a vg.hu.

Az elmúlt egy évben az alapanyagköltségek 130-150 százalékkal emelkedtek meg a sütőiparban, az ágazati szereplők energiaköltségei pedig a 10-11-szeresükre növekedtek – vázolta a szektor nehézségeinek fő okát a Magyar Pékszövetség alelnöke Fülep Zsolt, aki a Balmaz Sütöde Kft.-t is vezeti.

Jelenleg azt a látom, hogy a legtöbb sütőipari cég kivár, s megpróbálja igénybe venni a kormány által meghirdetett energiaár-támogatást, hogy azzal levegőhöz jusson és túléljen – tette hozzá.

A szaküzletet is üzemeltető vállalkozások némileg könnyebb helyzetben vannak, mert amellett, hogy a klasszikus termékkört beszállítják a kereskedőkhöz „meglehetősen akciós áron”, a saját boltjukban, boltjaikban is meg tudnak jelenni egy széles árukínálattal, s ott más áron és minőségben tudják kínálni a portékát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Új csapadékrekord született
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 10.