Belföld

Elhunyt Tonhauser László a legendás nyomozó, a Kék Fény állandó szakértője

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.07 | 17:21

A rendszerváltozás utáni évtizedben a rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatát vezette.

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László nyugalmazott rendőr ezredes – értesült az Index. A legendás nyomozó a nyolcvanas években a Kék Fény című tévés bűnügyi magazin állandó szakértőjeként vált országosan ismertté.
Kiss Ernő dandártábornok és Tonhauser László nyugalmazott rendőrezredes az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságának ülésén a Parlamentben. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Tonhauser László 1943. március 25-én született Budapesten. 1961-ben tett műszeripari szakközépiskolai érettségit. 1967-ben a józsefvárosi kapitányság próbaidős nyomozó őrmestere lett. 1975-ben a rendőri munka mellett levelezőn elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát.
1977-től a BM bűnügyi munkatársa lett. 1990-ben a megalakuló szervezett és nemzetközi bűnözés elleni főosztály helyettes vezetőjeként tevékenykedett. 1993. január 1-jével kinevezték az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. Az egység 1996-ban integrálódott a Központi Bűnüldözési Igazgatóságba, amely két év múlva beleolvadt az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságába. 1999 márciusában ezredesként nyugdíjazták.

Megfizethető árú all inclusive nyaralás Görögországban? Igen, lehetséges. Ebben a videóban azt is megmutatom, hogyan. Nézz bele, izgalmas lesz!

Tonhauser már a hetvenes évek végén a szervezett bűnözés létezéséről beszélt, noha a hatalom hallani sem akart róla.

Aztán 1982 végén egy lakásbetörés-sorozat ügyében 85 személyt gyanúsítottak meg 170 bűncselekmény elkövetésével. Az országos ismertséget a Kék Fénycímű tévés bűnügyi magazin hozta el számára. Elmondása szerint főnöke, Dobos János maga helyett ajánlotta a műsorba – írta róla az Index.

Az ezredest sokan kritizálták a rendőrségen, amiért „kollégákra is dolgozott”. Ezt a vádat nem utasította vissza. Ő ugyanis nem tett mást, mint amire a törvény kötelezte. A cikk további részletei az Indexen olvashatóak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Meghalt Elvis Presley lánya
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 13.