Belföld

Hadházy: így csalta Orbán tíz százalék alá az inflációs számokat, minket fognak megbüntetni a fideszes csalása miatt

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.08 | 09:48
  • trendindex: 4

Róna Péter közgazdász számítása szerint az infláció bőven tíz százalék felett volt októberben, már az unió is vizsgálja az újabb fideszes csalást.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebookján tette közzé Róna Péter közgazdász levelét, amit változtatás nélkül közlünk:

Róna Péter is kiszámolta, mennyit csalt a Statisztikai Hivatal azért, hogy Orbán utasítására tíz százalék alá “menjen” az infláció. A hivatal “kegyes hazugságának” súlyos következményei lehetnek, hiszen ez egy konkrét bizonyíték arra, hogy a kormány hazudik a gazdasági adatokkal.

Ezt pedig a befektetők nagyon nem szeretik…

Maximális téli hangulat várt bennünket Stockholmban, de megúszható-e költséghatékonyan Észak-Európa? Nézz bele a videóba, és kiderül!

Az alábbiakban a Tanár Úr sorai:

“Kiszámoltam, hogy mekkora volt az októberi infláció a korábbi módszer alapján. Leírom a magyarázatot és a számítást az alábbiakban.

2022 júliusban a kormány felemelte és bevezette a kétszintű árképzést a vezetékes gáz és az elektromos áramra, kötve azt a fogyasztás szintjére. A szint alatt a rezsicsökkentéssel alkalmazott ár van érvényben; azon felett a tavaly júliusban megemelt (a gáz esetében 33,5%, az áramnál 3,4%). Ha tehát a lakosság kevesebbet fogyaszt a rezsi csökkentett és a nem rezsi csökkentett fogyasztás közötti arány megváltozik, amit, az új módszer szerint a KSH árcsökkenésként könyvel.

De az általánosan elfogadott módszer szerint

az árindex számításának lényege, hogy a bázis időszaki, illetve a tárgy időszaki fogyasztás alapján rögzített súlyokat változatlannak tekintjük. Ugyanígy a volumenindex számításánál az árakat tekintjük változatlannak. Ha pedig mindkettőt, azaz az árat és a fogyasztott volument, nem árindexet, hanem értékindexet kapunk. Az októberi inflációs adat, a 9,9% tehát úgy jön össze, hogy az energia árakra vonatkozó értékindexet a KSH belegyúrta a többi 986 termék árindexébe. A gáz súlya a fogyasztásban 3%, az áramé 2,5%.Ha tehát az energia árakat a korábbi – és általánosan elfogadott módszer szerint számítjuk, az eredmény a következő:

35,5`,00306+3,4`2,41=1,092.

Tehát a tényleges infláció 1,092 százalékkal magasabb a számítottnál, azaz, helyes szám 11%. Közben kiderült, hogy az Eurostat vizsgálatot rendelt el az ügyben. ”

Bejelentette a kormány: Legyűrték az inflációt – Ön is ezt érzi?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló