Belföld

Elkeserítő a helyzet: Újabb pofont adott a magyaroknak az infláció

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.10 | 13:50

Tavalyhoz képest persze még minidg elképesztő a helyzet, de a szeptember már csak alig hozott drágulást az augusztushoz képest.

Idén szeptemberben 12,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest – írja a KSH jelentésére hivatkozva a Piac&profit. Az élelmiszerek ára 15,2 százalékkal emelkedett – ezen belül leginkább a cukoré (61,3 százalék), a csokoládé és kakaóé (26,1 százalék), a büféáruké (26,0 százalék) és az alkoholmentes üdítőitaloké (24,0 százalék).

Fotó: Pixabay

A járműüzemanyagok ára 35,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 13,6 százalékkal drágultak. A szeszes italok ára 15,5, a dohányáruké 10,1 százalékkal nőtt. Az állateledelek ára 30,6, a mosó- és tisztítószereké 25,6 százalékkal emelkedetzt.
Összesítve csökkent viszont a háztartási energia ára, még ha ez nem is minden tételre igaz a kategórián belül. A háztartási energia 14,6 százalékkal került kevesebbe, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 18,7, a palackos gázért 9,7 százalékkal többet kellett fizetni.

Jobb a helyzet augusztushoz viszonyítva, mivel szeptemberben az előző hónaphoz képest átlagosan csak 0,4 százalék volt a drágulás.

Az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődött. A járműüzemanyagok ára 3,3 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért 1,8 százalékkal többet kellett fizetni.

A háztartási energiáért 1,0 százalékkal többet kellett fizetni szeptemberben, mint augusztusban. Ez utóbbin belül a tűzifa nagyot drágult, 7,7 százalékkal ment fel az ára. A vezetékes gáz ára nem változott.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló