Belföld

Nem várt fordulat a B+ jogosítványok ügyében

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.08 | 16:08
  • trendindex: 10

Sokkal aggódtak, hogy az EU kétféle jogosítványt tesz kötelezővé.

Az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottsága (TRAN) elutasította azt a javaslatot, amely két különböző B kategóriás vezetői engedélyt kívánt bevezetni. Ujhelyi István közleményében említi, hogy sikerült megakadályozni a javaslat elfogadását a szerdai testületi szavazáson, így ez a megosztás nem került be a végleges kompromisszumos csomagba.

A javaslat eredetileg a jelenlegi B kategóriás jogosítvány két típusra való szétválasztását célozta a biztonság növelése érdekében. Az eredeti terv alapján B és B+ típusú jogosítványok léteztek volna. Az előbbit 110 km/h sebességgel korlátozták volna, míg a B+ típussal lehetett volna 130 km/h-val közlekedni. A teljeskörű vezetői jogosultságért két külön jogosítványra lett volna szükség, ami logikusan dupla költséget jelentett volna.

Ujhelyi István hangsúlyozza a közleményében, hogy a közlekedésbiztonság növelése és a halálos kimenetelű közúti balesetek számának csökkentése érdekében szükséges lépéseket támogatja. Azonban szerinte nem a kétféle jogosítvány bevezetése, hanem a meglévő szabályok hatékonyabb végrehajtása és a visszatartó eszközök hatékony alkalmazása segíthet ebben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló