Belföld

Megnyílt Magyarország első autista mintalakása

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.12 | 16:18

Az új épületet a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány gondozásában adták át

December 12-én nyílt meg az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrumának új épülete, az első Autista Mintalakás és Tudásközpont. A Mintalakás egyedülálló lehetőséget biztosít a szakemberek számára az autizmussal együtt élő családok mentorálására, míg a tudásközpont konferenciaterme ideális helyszín nyári táborok és szakmai továbbképzések szervezésére.

Az Autista Mintaház legújabb mérföldköve, az Autista Mintalakás és Tudásközpont építésének munkálatai 2022 nyarán kezdődtek meg. Az épület kettős funkciót tölt be: egyrészt egy korszerű technikával felszerelt, több célra is használható konferenciaterem, amely szülőcsoportok, nyári táborok, szakmai továbbképzések, találkozók ideális helyszíneként szolgál, míg a mintalakás egy olyan innovatív szakmai projekt megvalósításhoz nyújt lehetőséget, amely világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezés.

A mintalakás teljes autizmus-specifikus akadálymentesítése lehetővé teszi, hogy a családok hétköznapi helyzetekben tapasztalják meg, gyermekük hogyan képes használni a mindennapi élethez szükséges eszközöket, és megismerje a különböző használati tárgyakat az életterében. A tervek szerint az egyhetes bentlakásos időszakban a család mentorálásában is segítenek a szakemberek: bepillanthatnak a családok hétköznapjaiba és tanácsokat adhatnak egy-egy viselkedési forma vagy helyzet megfelelő kezelésében.

„A szervezetünk a tünetek segítségével jelzi, hogy valami nincs rendben. Az orvos a tünetek alapján felállítja a diagnózist, majd terápiát ír elő. Az autizmusban érintett gyermekek viselkedése is tünet. Jelzi, hogy valami nincs rendben, felborult az egyensúly. A terápia elkezdéséhez – a tünetek alapján – ki kell derítenünk, milyen egyéni nehézség áll a háttérben. Az autizmusban vannak persze tipikus okok – a kommunikáció, a kapcsolatteremtés problémái, az ingerekkel kapcsolatos túlérzékenység, a térben és időben való eligazodás kihívásai. A mintalakás azt hivatott bemutatni, hogyan lehet – a gyermek szükségleteire alapozva – olyan ideális környezetet teremteni, amelyben csökkenhet a szorongás, a feszültség, ahol gyermek és szülő jól érezheti magát. Ha jól dolgoztunk, akkor remélhetjük, hogy munkánkért egy mosoly, egy önfeledt pillanat lesz a jutalom. Ennél pedig többre aligha vágyhatunk” – mondta el Szeleczki István, az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum vezető gyógypedagógusa.

„Az Alapítványnál folyamatosan keressük a lehetőségét annak, hogyan tehetjük élhetőbbé a spektrumzavarral együtt élők mindennapjait. Ezt tartottuk szem előtt, amikor 2022 tavaszán többéves adománygyűjtő munkánk eredményeként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel közösen nyitottuk meg az Autista Mintaházat. Az Autista Mintalakás ennek az Intézettel közös gondolkodásnak egy újabb mérföldköve” – tette hozzá Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

Dr. Nagy Anikó PhD, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa az elkészült épületet hiánypótlónak és egyedi kezdeményezésnek tartja. „Az elkészült mintalakás nem csupán egy projekt befejezése, hanem egy kezdet. Egy kezdet, amely lehetőséget teremt arra, hogy segítsük a családokat a mindennapokban egy olyan térben, amely kifejezetten az autizmussal élő gyermekek szükségleteihez igazodik. Legyen ez Intézetünkben kivizsgálások sora, melyet részükre speciális módon és körülmények között kell biztosítanunk, vagy a szülők felkészítésére és képzésére szolgáló terem, szakdolgozók részére konferencia helyszín, a szakma felé módszertani és tudásközpont, mind ugyanazt a célt szolgálják: segíteni mind az autizmussal élő gyermekeknek, mind pedig a szüleiknek. Az épület kialakításakor figyelembe vettük a speciális igényeket, valamint az itt alkalmazott tervezési és építészeti megoldások minden apró részletre kiterjedtek. Köszönjük a tervezők, minden szakember és az alapítvány segítségét, akik ezt a munkát szívvel-lélekkel segítették – fogalmazott beszédében Dr. Nagy Anikó főigazgató.

A komplex, diagnosztikai és terápiás feladatokat egyaránt ellátó Autista Mintaház koncepcióját a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány 2020 decemberében alkotta meg. Az épület 2022-es avatása óta több mint 1400 megkeresés érkezett autizmus specifikus kivizsgálásra a Mintaházhoz és eddig közel 900 gyermek kapott ellátást, ideértve a gyógyszeres kezelést, a diagnosztikai vizsgálatot, a szülőtanácsadást, a családterápiás segítést, valamint a gyógypedagógiai terápiát. Jelenleg 70 gyermek komplex gyógypedagógiai terápiája zajlik, akik idáig közel 300 órányi felmérésen, csoportos és egyéni fejlesztésen vettek részt. Az egyedülálló szakmai munkát 15 fő segíti, köztük 3 gyermekpszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta szakorvos, 4 klinikai szakpszichológus és 5 gyógypedagógus.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.